Limetový cheesecake bez pečení

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 dort
Limetový cheesecake bez pečení  Foto:
Limetový cheesecake bez pečení
Foto: Letní kuchyně

Nepečený cheesecake je ideální letní dezert, zvlášť pokud zvolíte tento se svěží limetkovou příchutí. Ozdobit ho můžete ovocnou omáčkou nebo sirupem.

Článek

18 variací na téma cheesecake Foto:

18 variací na téma cheesecake

Cheesecake v našich končinách zdomácněl a patří mezi nejoblíbenější dorty. Není divu, příprava je jednoduchá, recepty se dají obměňovat podle sezony a pohrát se dá i s...
Suroviny
máslové sušenky 120 g
italské mandlové sušenky cantuccini 50 g
máslo 125 g
vanilkový cukr 1 sáček
bílá želatina 5 plátků
nízkotučný tvaroh 500 g
třešňová pálenka (lze vynechat) 2 lžíce
limety v bio kvalitě 3 ks
Postup
1

Máslové a mandlové sušenky dejte do mikrotenového sáčku a rozdrťte najemno válečkem (nebo je rozmixujte). V rendlíku rozehřejte máslo, nalijte je na rozdrobené sušenky, přidejte vanilkový cukr, promíchejte a rukama prohněťte. Na dno rozevíratelné dortové formy dejte pečicí papír a formu přes papír uzavřete. Na papír naneste stejnoměrně sušenkovou hmotu, pevně ji přitlačte a formu uložte do chladničky.

2

Želatinu nechte zhruba 5 minut bobtnat v trošce studené vody. Tvaroh, mascarpone, moučkový cukr a případně třešňovou pálenku rozmíchejte nahladko. Limety omyjte horkou vodou, osušte a ze 2 limet ostrouhejte kůru. Ze všech limet vymačkejte šťávu.

3

V rendlíku rozpusťte na velmi mírném ohni želatinu podle návodu na obalu. Vmíchejte do ní limetovou šťávu. Do želatiny vmíchejte 4–5 lžic tvarohového krému a směs potom pečlivě promíchejte se zbývajícím tvarohovým krémem. Ušlehejte pevnou šlehačku a současně s limetovou kůrou ji zapracujte do tvarohového krému. Hmotu naneste na sušenkový základ a uhlaďte. Formu přikryjte a cheesecake nechte zhruba 3 hodiny tuhnout v chladničce.

Ovocné protlaky k cheesecaku

Vařená ovocná omáčka: Přeberte 500 g malin nebo červeného rybízu a ovoce bez stopek dejte do rendlíku se 3 lžícemi cukru a případně 2 lžícemi likéru z černého rybízu (Crème de Cassis) nebo třešňové pálenky a za stálého míchání rozvařte. Rendlík odstavte a ovoce rozmixujte tyčovým mixérem, protlačte jemným sítem a nechte vychladnout.

Ovocná omáčka bez vaření: Rozmixujte 500 g nadrobno nakrájených jahod s 3 lžícemi moučkového cukru a ¼ lžičky dřeně zvanilkového lusku.

Limetový sirup: 1 limetu (v biokvalitě) omyjte horkou vodou a osušte, ostrouhejte z ní kůru a vymačkejte šťávu. V rendlíku vařte 100 g cukru s 200 ml vody na silném ohni za stálého míchání 8–10 minut. Po 5 minutách vaření vmíchejte do sirupu limetovou šťávu a kůru. Sirup nechte vychladnout.

Omáčku nebo sirup podávejte v misce na dochucení cheesecaku nebo jimi dezert ozdobně pokapejte.

Limetový cheesecake bez pečení  Foto: Limetový cheesecake bez pečení , Foto: Letní kuchyně

Letní kuchyně Foto:

LETNÍ KUCHYNĚ PLNÁ SLUNCE A VŮNÍ

Tanja Dusyová

Letní jídla mají mimořádnou přitažlivost, vůni, atmosféru. Vždyť je to také vrcholná sezona čerstvé křupavé zeleniny a šťavnatého ovoce. K tomu přidejte okouzlující aroma bylinek a vyřešili jste hádanku, které jídlo je prostě to nejlepší.

Tanya Dusyová šla ale ještě o kousek dál a kuchařku s originálními fotografiemi sestavila jako příběhy o stolování na zahradě, balkoně, pikniku, rodinný oběd na terase, svačinu v příjemném stínu altánku nebo jako mejdan s kamarády ve svitu lampionů. Mezi víc jak 150 recepty, z nichž voní léto, nechybí ani ty na uchování letní úrody a drobné pohoštění.

Vydalo nakladatelství Slovart.

Videa

reklama

reklama