Lilky na víně s rajčaty, olivami a čerstvými bylinkami

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Lilky na víně s rajčaty, olivami a bylinkami  Foto:
Lilky na víně s rajčaty, olivami a bylinkami
Foto: Letní kuchyně

Tohle jídlo je ztělesněné léto v jednom pekáči :) Ideální lehká večeře nebo příloha ke grilovanému masu.

Suroviny
lilek 2 ks (asi po 300 g)
velká vejčitá rajčata 4 ks
velká bílá cibule 1 ks
česnek 2 stroužky
čerstvý rozmarýn 1 snítka
čerstvé oregano 5 snítek
černé olivy (ideálně sušené, s peckou) 15 ks
bílé víno 150 ml
mořská sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
1

Lilky omyjte, seřízněte na obou koncích a potom nakrájejte napříč na plátky silné zhruba 1 cm. Rajčata omyjte a nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Bylinky opláchněte, vytřepte dosucha a natrhejte na kousky.

2

Troubu předehřejte na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Plátky lilků a rajčat naskládejte střídavě na výšku do mělkého pekáče nebo zapékací mísy a mezi ně podle chuti a nálady umístěte cibuli, česnek a bylinky. Vše posypte olivami, přelijte vínem, důkladně osolte mořskou solí, opepřete a pokapejte olivovým olejem. Pekáč uzavřete alobalem a dejte do střední části trouby.

3

Zhruba po 20 minutách snižte teplotu v troubě na 180 °C (horký vzduch na 160 °C). Pekáč vyjměte z trouby a zeleninu pokapejte vypečenou šťávou. Znovu uzavřete alobalem, vraťte do trouby a pečte asi 1 hodinu. Během pečení můžete zeleninu ještě dvakrát až třikrát pokapat vypečenou šťávou. Lilky by měly být po upečení měkké, nesmějí však rozměknout. Zeleninu nechte trochu vychladnout a pak ji podávejte s čerstvou ciabattou (její střídka krásně nasává šťávu).

Lilky na víně s rajčaty, olivami a bylinkami  Foto: Lilky na víně s rajčaty, olivami a bylinkami; foto: Letní kuchyně

Letní kuchyně Foto:

LETNÍ KUCHYNĚ PLNÁ SLUNCE A VŮNÍ

Tanja Dusyová

Letní jídla mají mimořádnou přitažlivost, vůni, atmosféru. Vždyť je to také vrcholná sezona čerstvé křupavé zeleniny a šťavnatého ovoce. K tomu přidejte okouzlující aroma bylinek a vyřešili jste hádanku, které jídlo je prostě to nejlepší.

Tanya Dusyová šla ale ještě o kousek dál a kuchařku s originálními fotografiemi sestavila jako příběhy o stolování na zahradě, balkoně, pikniku, rodinný oběd na terase, svačinu v příjemném stínu altánku nebo jako mejdan s kamarády ve svitu lampionů. Mezi víc jak 150 recepty, z nichž voní léto, nechybí ani ty na uchování letní úrody a drobné pohoštění.

Vydalo nakladatelství Slovart.

Videa

reklama

reklama