Lilkové kari s mandlemi

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Lilkové kari s mandlemi  Foto:
Lilkové kari s mandlemi
Foto: Michal Šajmir

Lilek je skvělá zelenina, které sluší spojení s výraznými chutěmi, které do sebe nasákne jako houba. Nalaďte se na indickou notu a vyzkoušejte toto neodolatelné a jednoduché kari, v kterém lilek hraje hlavní roli!

Suroviny
středně velká cibule, nasekaná nahrubo 2 ks
kousek čerstvého zázvoru, oloupaný a nasekaný 4 cm
mandlové lupínky, opražené 5 lžic
kari koření 1 lžíce
malý svazek koriandru
olivový olej 2 lžíce
lilek nakrájený na velké kostky 2 ks
hustý bílý jogurt, nejlépe řecký 250 ml
sůl 1 špetka
pepř 1 špetka
Postup
1

V mixéru zpracujte cibuli, zázvor, mandle (1 lžíci mandlových lupínků odložte stranou), kari koření a koriandr (pár lístku si nechte bokem na zdobení) na pastu; pokud je příliš tuhá, přidejte trochu vody.

2

V rychlovarné konvici uvařte vodu.

3

V pánvi zahřejte olej a 5 minut na něm opékejte lilky dohněda. Pak je vyjměte a dejte stranou.

4

V pánvi opečte cibulovou kari pastu. Prohřívejte ji pár minut. Pak do pánve vraťte lilek, přidejte jogurt a 400 ml vody z rychlovarné konvice. Zamíchejte a 10–15 minut zvolna vařte, aby lilek změkl. Dosolte a opepřete.

5

Podávejte s rýží basmati, posypané koriandrem a opraženými mandlemi.

Videa

reklama

reklama