Lilková pomazánka

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Lilková pomazánka Foto:
Lilková pomazánka
Foto: isifa.com

Tuto pomazánku můžete připravit i den nebo dva dopředu a chléb se může opéct při rozehřívaní grilu na barbecue.

Suroviny
středně velký lilek 2 ks
mletý římský kmín 1 lžička
česnek 1 stroužek
sůl
čerstvě namletý černý pepř
ciabata 1 ks
lístky rukoly při servírování
Postup
1

Předehřejte troubu na 180 °C, u plynové na stupeň 4.

2

Lilky dejte přímo na pečicí mřížku a pod ní zasuňte pečicí plech, který zachytí případné kapající šťávy. Pečte asi 1 hodinu, příležitostně je otočte, dokud nebudou změklé a slupka nezačne černat. Potom je vyndejte z trouby, nechte je vychladnout, aby se s nimi dalo pracovat, a potom dužinu nahrubo nasekejte.

3

V pánvi rozehřejte 4 lžíce oleje. Přidejte kmín, česnek a potom nasekané lilky. Na střední teplotě vařte 3–4 minuty. Potom sundejte pánev z plotny a nechte vychladnout.

4

Lilkovou směs dejte do mixéru, přidejte zbývající olej, polovinu řeckého jogurtu, sůl, pepř a mixujte, až vznikne hladké pyré. Až do podávání nechte v ledničce.

5

Plátky chleba dejte na gril, občas je otočte, dokud nebudou po obou stranách lehce opečené.

6

Lžící naneste lilkovou směs na toast, navrch ozdobte trochou jogurtu a lístky rukoly a podávejte.

7

PRIMA TIP: Budete-li dělat pomazánku nějaký den dopředu, pořádně ji před podáváním promíchejte – může se trochu oddělovat.

Lilková pomazánka Foto: isifa.com

Lilková pomazánka. Foto: isifa.com

 

Videa

reklama

reklama