Lilek s parmazánovou krustou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Lilek s parmazánovou krustou Foto:
Lilek s parmazánovou krustou
Foto: Kublanka.cz

Víte, co spojuje lilek, rajče, bramboru, durman a rulík zlomocný? Vše pochází z rozsáhlé čeledě lilkovitých. A všechny uvedené rostliny jsou jedovaté nebo alespoň v některé své životní fázi.

Brambora je jedovatá v syrovém, ještě zeleném stavu. Nebo když je příliš naklíčená. S rajčetem je to podobné a nezralé není nejvhodnější konzumovat, pokud nejste vyloženě masochista. Ale co lilek? A u lilku je to další jed. Lilek obsahuje nikotin a to více než jakákoliv jiná jedlá rostlina. Leč pro kuřáky nemám dobrou zprávu, stále budete muset do trafiky, protože abyste dostali z lilku nikotin v množství jedné cigarety, museli byste spořádat zhruba devět kilo lilku. Takže dobrou chuť, třeba s tímto receptem podle nás pár kilo lilku zvládnete.

Suroviny
středně velké lilky 2 ks
česnek 2 stroužky
panko strouhanka 80 g
nastrouhaný parmazán 40 g
citron 1 ks
sůl
Postup
1

Troubu předehřejte na 230 °C. Lilky podélně přepulte, řezné plochy nařezejte ostrým nožem do mřížky a zakápněte olivovým olejem.

2

Lilky dobře osolte, opepřete a řeznou plochou dolů je položte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte je v předehřáté troubě 1820 minut.

3

Mezitím co se vám pečou lilky, smíchejte panko strouhanku s nastrouhaným parmazánem, větší špetkou soli, pepřem a 23 lžícemi olivového oleje. Směs bude strukturou připomínat navlhčený písek.

4

Lilek obraťte řeznou plochou nahoru a na řezné plochy rovnoměrně rozdělte připravenou směs. Lilky dejte péct dozlatova na dalších 510 minut.

5

Na pánvi si rozehřejte 3 lžíce olivového oleje, na kterém orestujte plátky česneku. Jakmile česnek začne zlátnout, přidejte do pánve přepůlená cherry rajčata, které pouze krátce orestujte (12 minuty) a ihned je stáhněte z ohně. Dochuťte citronem, solí a pepřem.

6

Upečené lilky opatrně přendejte na servírovací talíř, kde je přelijte orestovanými rajčaty a posypejte čerstvou bazalkou. Pokud máte rádi pikantnější chutě, posypejte lilky najemno nakrájenou chilli papričkou.

Lilek s parmazánovou krustou Foto:

Lilek s parmazánovou krustou Foto: Lilek s parmazánovou krustou, foto: Kublanka.cz

Kublanka vaří doma

Kublanka.cz Foto:

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. První jídlo, co Blanka Kubovi uvařila, bylo kuře na meruňkách. S díky jí to vrátil a ještě následující měsíc si z ní dělal legraci, jaká je to ale kuchařka. První partnerské jídlo a hned vlastní gól. To vážně nemohl tušit, jaký kulinářský talent právě objevil.

Nicméně dostala ještě šanci, až tak byl zamilován. A najednou se děly věci. Blanka s Kubou jsou již spolu 8 let. Kuře na meruňkách už mu nikdy neuvařila a naopak uvařila cokoliv si přál. A k reklamaci znovu nikdy nedošlo. Teda až na reklamaci jeho hmotnosti. Blanka uvaří všechno a Kuba všechno sní. Kuba je spokojený. Blanka je spokojená.

Jak jim to společné vaření jde je k vidění na www.kublanka.cz

Videa

reklama

reklama