Lilek s cizrnou a rajčaty

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Lilek s cizrnou a rajčaty Foto:
Lilek s cizrnou a rajčaty
Foto: P&G Foodies

Máte chuť na lilek, ale už vám došly nápady, jak s ním naložit? Zkuste si ho připravit jako salát s cizrnou a rajčaty – příjemně vás zasytí! :)

Článek

Pečený lilek s česnekem Foto:

15+ nejlepších receptů z lilku, které budete chtít vyzkoušet

Lilek je oblíbená středomořská zelenina, kterou jsme již dávno přijali za vlastní. Má jemnou neutrální chuť a strukturu podobnou houbám, dužina je masitá a dobře přijímá...
Suroviny
olivový olej 4 lžíce
velká cibule 1 a 1/2 ks nebo 3 malé
česnek 3 stroužky
mletý římský kmín 1 a 1/2 lžičky
skořice 1/2 lžičky
lilek 1 ks (cca 500 g)
mleté nové koření 1/2 lžičky
cizrna 1 konzerva (400 g)
loupaná rajčata 1 konzerva (400 g)
javorový sirup 2 lžíce
voda 500 ml
sůl
šťáva z 1/2 citrónu
Postup
1

Připravte si hlubokou pánev. Na olivovém oleji (2 lžíce) orestujte kostičky cibule, mezitím si nakrájejte kostičky česneku a přihoďte na pánev.

2

Než cibule a česnek chytnou zlatavou barvu, nakrájejte lilek na 1,5cm kostky.

3

Jakmile je cibule s česnekem měkká, přimíchejte koření – 1,5 lžičky římského kmínu, ½ lžičky mleté skořice, ½ lžičky nového koření. Restujte 1 minutu.

4

Nyní přihoďte kostky lilku, promíchejte s kořením a postříkejte ještě trochou olivového oleje. Restujte další 2–4 minuty.

5

Cizrnu zbavte nálevu a přisypejte do pánve.

6

Následně přidávejte konzervu loupaných rajčat. Pokud jsou v celku, doporučujeme pokrájet třeba na čtvrtky. Přidáme 2 lžíce javorového sirupu či 1 lžíci kokosového cukru.

7

Vše promíchejte a ihned přilijte 500 ml vlažné vody.

8

Osolte půl až 1 lžičkou soli a vařte na středním plameni cca 25 min. Po 25 minutách by měl být lilek měkký a voda by se měla vyvařit.

9

Na závěr ochuťte citronovou šťávou. Podávejte s kopou čerstvého koriandru a chilli.

Seznamte se s P&G Foodies 

P&G Foodies Foto:

Blog www.PGfoodies.com jsme začali psát po návratu z Anglie, kde jsme žili téměř celý rok. Díky strávenému času po boku kamarádky a šéfkuchařky Saimy Khan jsme začali vnímat jídlo úplně v jiných rozměrech. Začali jsme si ho užívat a naučili jsme se zpracovat zeleninu tak, že bez ní už nemůžeme být. Zároveň myslíme na to, aby jídlo i krásně vypadalo. Pomáhá to totiž k tomu, aby se naše rodina nebála něco "zdravějšího" ochutnat. Vyřadili jsme z jídelníčku lepek, rafinovaný cukr a snížili jsme příjem mléčných produktů, moc nám to vyhovuje a o tento způsob vaření se na blogu chceme podělit.

Vytvořili jsme si i vlastní e-shop www.honestmarket.cz s produkty, které nesmějí u nás v kuchyni chybět.

Videa

reklama

reklama