Lilek plněný kuskusem a kuřecím masem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Lilek plněný kuskusem a kuřecím masem Foto:
Lilek plněný kuskusem a kuřecím masem
Foto: Michal Šajmir

Plněný lilek je tradiční pokrm na Středním východě nebo třeba v Maroku. Jako náplň můžete kromě výborného kuskusu použít i mleté maso nebo sýr se zeleninou. Vždy to bude královská lahůdka!

Suroviny
kuskus 50 g
středně velké lilky 2 ks
kuřecí prsa nakrájená na malé kostičky 250 g
vroucí voda 100 ml
jarní cibulka, nasekaná 4 ks
černé olivy nakrájené na kolečka 4 lžíce
směs čerstvých bylinek (máta, petržel, bazalka) 6 lžic
olivový olej 2 lžíce
čerstvě vymačkaná šťáva z jednoho citronu
sůl
čerstvě namletý pepř
Postup
1

Kuskus vsypte do misky, zalijte 100 ml vroucí vody, zakryjte a nechte 5 minut stát.

2

Lilky nakrájejte na kolečka vysoká 4–5 cm. Kolečka lilku vydlabejte tak, aby vznikly košíčky. Vydlabanou dužinu posekejte najemno.

3

Následně na pánvi orestujte půlku jarní cibulky, kuřecí prsa a lilkovou dužinu.

4

Hotový kuskus načechrejte vidličkou, vmíchejte kolečka ze 2 jarních cibulek, černé olivy, nasekanou směs bylinek, 2 lžíce olivového oleje a šťávu z citronu. Přidejte orestovanou směs cibulky, kuřecích prsou a lilku. Pořádně osolte a opepřete.

5

Každý lilkový košíček vytřete olivovým olejem a naplňte kuskusovým salátem.

6

Takto naplněné košíčky vložte do předehřáté trouby na 180 ˚C a zapékejte asi 15–20 minut nebo až dužina na lilkových košíčcích změkne.

Videa

reklama

reklama