Levandulový crème brûlée

Doba přípravy:
Počet porcí: 5–6
Levandulový creme brulée Foto:
Levandulový creme brulée
Foto: isifa.com

Creme brulée vám jistě představovat nemusíme. Tento lahodný jemný dezert je opravdová lahůdka. A pokud k němu přidáte ještě sušené levandulové kvítky, povýšíte ho tím na dokonalost.

Suroviny
Na krém:
double cream (prodává Marks&Spencer) 600 ml
sušené levandulové kvítky 1 lžíce
sůl 1 špetka
velké vaječné žloutky 6 ks
Na krustu:
krupicový cukr 2–3 lžíce
Postup
1

Troubu rozehřejte na 150 °C, u plynové na stupeň 2.

2

Krém: Double cream dejte do pánve spolu se solí a levandulovými květy. Směs přiveďte na nízkém ohni téměř k varu, pak pánev sundejte z plotny. Levanduli nechte 3–5 minut prostoupit krémem.

3

Mezitím dejte do mísy žloutky a cukr a lehce je vyšlehejte. Přidávejte pomalu a postupně horký krém do žloutkové směsi, dobře promíchávejte, aby vznikl tekutý krém. Přeceďte do džbánku.

4

Krém přelijte do zapékací mísy nebo malých misek a vložte na pečicí plech. Přilijte vařící vodu asi do poloviny vzdálenosti k okraji nádoby.

5

Vložte do trouby a vařte 25–30 minut, dokud se směs v míse (miskách) nezačne navrchu potahovat kůrou, ale stále bude třaslavá.

6

Vyndejte plech z trouby a opatrně vyndejte mísu (nebo misky) a nechte vychladnout. Potom ji/je dejte na několik hodin, nejraděj přes noc, úplně vychladit.

7

Krusta: Rozložte tenkou vrstvu cukru na krém a nechte jej zkaramelizovat buďto pod grilem, nebo pomocí opalovačky. Nechte vychladit, aby krusta mohla před podáváním zatvrdnout.

Levandulový creme brulée Foto: isifa.com

Levandulový creme brulée. Foto: isifa.com

Videa

reklama

reklama