Levandulové kuřecí kousky a šťouchaná dýně s parmazánem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Levandulové kuřecí kousky a šťouchaná dýně s parmazánem  Foto:
Levandulové kuřecí kousky a šťouchaná dýně s parmazánem
Foto: Silvie Kolevová / Jídlo jako vášeň

Kombinace voňavých bylinek, vína, citronu a medu vás v duchu přenese do prosluněného Řecka. Zkrátka neodolatelná kombinace chutí, kterým zdatně sekunduje výtečné dýňové pyré s parmazánem.

Sledujte kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 17.00 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Suroviny
Kuře:
kuře naporcované na 8 dílů (nebo 4 stehna) 1 ks
sušená levandule 1 lžíce
sušený rozmarýn 1 lžíce
česnek 2 stroužky
sůl a čerstvě namletý pepř
med 1 lžíce
růžové víno 150 ml
Dýně:
máslová dýně 1 kg
střední cibule 1 ks
česnek 1 stroužek
olivový olej 2 lžíce
čerstvý tymián 4 snítky + na ozdobu
máslo 2 lžíce
strouhaný parmazán 4 lžíce
sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
1

Kousky masa dejte do mísy. V hmoždíři utlučte květy levandule a ostatní bylinky, česnek nakrájejte na tenké plátky. V míse umíchejte směs oleje, soli, pepře, citronové šťávy, medu, česneku, vína a všech utlučených bylinek. Vložte maso a promíchejte se směsí tak, aby jí byly všechny kousky kuřete obalené. Pak mísu zakryjte potravinovou fólií a nechte přes noc marinovat.

2

Druhý den rozpalte troubu na 160 °C. Marinované kuře přendejte do pekáčku pěkně úhledně kůží nahoru a přelijte ho zbylou marinádou. Pekáček zakryjte (pokud nemáte poklici, použijte alobal). Neotvírejte a pečte 90 minut nebo podle potřeby doměkka. Pak odkryjte poklici, maso pečlivě polijte šťávou, případně podlijte dalším vínem nebo trochou vody, zvyšte teplotu na 180 °C a pečte ještě cca 20 minut “na barvu”. Podávejte se šťouchanou dýní s parmazánem a bylinkami.

3

Dýni rozkrojte, zbavte semen, oloupejte a nakrájejte na kousky. Česnek a cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. V kastrolu zahřejte olej, vsypte cibuli i česnek a zpěňte je. Přidejte dýni, orestujte ji, osolte, opepřete a přidejte odrhnuté lístky tymiánu a ještě chvíli opékejte.

4

Jakmile začne dýně svrchu měknout a bylinky se rozvoní, podlijte ji tak 1/2 hrnkem vody, přiklopte a duste doměkka. Tekutinu na závěr vyvařte, zbyla-li nějaká.

5

Měkkou dýni rozšťouchejte s máslem, vmíchejte parmazán a je-li třeba, dochuťte solí a pepřem. Podávejte ozdobené lístky tymiánu.

Levandulové kuřecí kousky a šťouchaná dýně s parmazánem  Foto: Levandulové kuřecí kousky a šťouchaná dýně s parmazánem; foto: Silvie Kolevová/Jídlo jako vášeň

Karolína, domácí kuchařka – JÍDLO JAKO VÁŠEŇ

Karolína Kamberská

Jídlo jako vášeň Foto:

Třetí kniha gastronomické novinářky a televizní kuchařky Karolíny Kamberské navazuje na předchozí velmi úspěšné tituly Karolína, domácí kuchařka a Štěstí z kuchyně i na oblíbený televizní pořad o vaření na TV Prima. Autorka v nové knize s nadsázkou přiznává, že možná jídlu přikládá moc velký význam – ale považuje zkrátka za velmi blahodárné udělat si na jídlo čas a uprostřed stolu zapálit svíčku.

V tomto svém přístupu k jídlu cítí Karolína spřízněnost se Středomořím, proto právě tam hledala inspiraci pro řadu receptů. Kromě toho kniha nabízí nápady, jak pohostit větší společnost přátel či partu malých děti - zkrátka každého, s kým se čtenář chce o svou lásku k jídlu podělit.

Kniha obsahuje jak všechny recepty z nové podzimní řady pořadu Karolína, domácí kuchařka, tak recepty vytvořené pouze pro tuto knihu. Stejně jako u předchozích Karolíniných kuchařek je každý recept doplněn krásnou barevnou fotografií od Silvie Kolevové a také praktickými tipy, díky kterým jídlo snadno uvaří i začínající kuchaři. Čtenáři se opět mohou těšit i na Karolíniny postřehy a vzpomínky, které se vážou k jednotlivým jídlům.

Kniha vychází začátkem listopadu 2016.

Videa

reklama

reklama