Levandulová panna cotta s čokoládovou omáčkou

Doba přípravy:
Počet porcí: 6–8
Levandulová panna cotta s čokoládovou omáčkou Foto:
Levandulová panna cotta s čokoládovou omáčkou
Foto: isifa.com

Delikátní levandulová vůně udělá z panna cotty něco extra speciálního. Připravte a podávejte v malých hrnečcích, bez obav, že se vám po vyklopení rozsype. Můžete zkusit připravit méně tučnou panna cottu s jogurtem místo smetany.

Suroviny
Panna cotta:
mléko 1 hrnek
levandulové květy 1/4 hrnku
cukr 1/2 hrnku
želatina, rozměklá ve 4 lžících studené vody 1 lžíce
jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu
řecký jogurt nebo šlehačka 1 hrnek
květy levandule na ozdobení
Čokoládová omáčka:
smetana 1 hrnek
tmavá hořká čokoláda, nahrubo nasekaná 100 g
Postup
1

Panna cotta: Mléko se ¼ hrnkem levandulových květů dejte do mikrovlnné trouby asi na 1 minutu nebo dokud se mléko nebude téměř vařit. Dejte stranou asi na 5 minut, aby se levandulová vůně a chuť mohla důkladně vstřebat do mléka. Mléko přeceďte a květy vyhoďte.

2

Do mléka nasypte cukr a na 1 minutu dejte do mikrovlnné trouby, aby se cukr rozpustil.

3

Do mikrovlnky dejte rozměklou želatinu asi na 30 vteřin, dokud se úplně nerozpustí, dávejte přitom pozor, aby se nezačala vařit. Do želatiny přilijte trochu mléčno-levandulové směsi a potom ji vmíchejte do zbývajícího mléčné směsi.

4

Přidejte citronovou kůru a jogurt (nebo šlehačku).

5

Směs nalijte do šálků a nechte ji vystydnout, dokud neztuhne.

6

Čokoládová omáčka: Rozehřejte v mikrovlnce smetanu, aby byla horká. Přidejte čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí. Kdyby se nerozpustila, dejte ji do mikrovlnky ještě na 1 minutu, aby se úplně rozplynula.

7

Panna cottu v šálcích ozdobte kvítky, které jste si dali stranou, a podávejte s čokoládovou omáčkou.

Videa

reklama

reklama