Lepkavá vepřová žebra nasladko

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Lepkavá vepřová žebra nasladko  Foto:
Lepkavá vepřová žebra nasladko
Foto: kuchařka Zdravá jídla z pomalého hrnce

Je to klasický recept z americké kuchyně, který lze připravit v troubě nebo v pomalém hrnci. K marinádě se také výborně hodí hovězí a jehněčí žebra nebo taky kuřecí stehna. Pokud budete vařit v pomalém hrnci, požádejte v řeznictví o nasekání žeber na menší kousky, které se do hrnce vejdou.

Suroviny
mletá uzená paprika 1 lžíce
chilli vločky 1 lžička
čerstvě namletý bílý pepř 2 lžičky
melasa 3 lžíce
javorový sirup 3 lžíce
vločková sůl 1 lžíce
česnek, rozmačkaný 4 stroužky
najemno nastrouhané oloupané jablko Granny Smith 1 ks
vepřová žebra 2 kg
salát z listové zeleniny k podávání
Postup
1

V POMALÉM HRNCI: V pomalém hrnci smíchejte mletou papriku, chilli, pepř, melasu, javorový sirup, sůl, česnek, jablko a ocet. Přidejte žebra, obalte je ve směsi a vařte 4 hodiny na vysokém stupni. V polovině vaření žebra obraťte.

2

Vyndejte žebra a zakryjte je alobalem. Omáčku z pomalého hrnce přelijte do hrnce, přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte 15 mírně vařit, dokud omáčka nezhoustne.

3

Potřete žebra lepkavou omáčkou a podávejte s velkým salátem z listové zeleniny.

4

V TROUBĚ: Předehřejte troubu na 160 °C a vyložte pekáč pečicím papírem.

5

V malém hrnci smíchejte mletou papriku, chilli, pepř, melasu, javorový sirup, sůl, česnek, jablko a ocet a přiveďte k varu. Snižte teplotu a nechte 10 minut mírně vařit. Omáčku nechte vychladnout.

6

Do pekáče vložte žebra a potřete je omáčkou. Zakryjte pekáč pevně alobalem a pečte 2 hodiny, potom alobal odstraňte a pečte ještě 30 minut, dokud žebra nezměknou. V polovině pečení žebra obraťte a potřete omáčkou.

7

Podávejte s velkým salátem z listové zeleniny.

Lepkavá vepřová žebra nasladko  Foto: Lepkavá vepřová žebra nasladko; foto: kuchařka Zdravá jídla z pomalého hrnce

Zdravá jídla z pomalého hrnce

Zdravá jídla z pomalého hrnce Foto:

Olivia Andrews

Díky receptům z této kuchařky můžete rodinu i přátele jednoduše a zároveň stylově nasytit zdravými a výživnými pokrmy.

Každý recept je vymyšlený tak, aby ho bylo možné připravit i ve dnech, kdy zrovna nemáte příliš mnoho času na vaření. Stačí ráno vložit suroviny do pomalého hrnce, a když se večer vrátíte domů, váš byt bude naplněný vůní dobrého jídla. Navíc díky pomalé přípravě můžete z potravin získat výrazně víc živin i zdraví prospěšných látek.

100 receptů je vždy popsáno ve dvou variantách – jedna je určená pro pomalý hrnec, podle druhé ten samý pokrm můžete připravit i bez něj na sporáku či v troubě.

Nakladatelství Omega, 499 Kč

Videa

reklama

reklama