Lehký piškotový koláč s jahodami

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 koláč
Lehký piškotový koláč s jahodami  Foto:
Lehký piškotový koláč s jahodami
Foto: Quiche a koláče

Tento ovocný koláč má chuť začínajícího léta. Neobvyklým použitím piškotového korpusu je lehounký jak pírko.

Suroviny
Piškotové těsto:
máslo 50 g
vejce 2 ks
špetka soli
cukr 50 g
mouka 30 g
škrob 30 g
krokant 2 lžíce
Náplň:
jahody 500 g
cukr 180 g
čirá želatina 3 plátky
červená dortová želatina 1 sáček
sirup z bezových květů 50 ml
Navíc:
Postup
1

Troubu rozehřejte na 200 °C. Formu vytřete máslem.

2

Na piškot rozpusťte máslo, pak stáhněte z plotýnky. Oddělte bílky a žloutky. Z bílků a soli připravte tuhý sníh, žloutky s cukrem našlehejte do pěny. Smíchejte mouku a škrob, nasypte navrch, ale nevmíchávejte. Přilijte rozpuštěné máslo. Vmíchejte sníh z bílků s krokantem. Do máslem vymazané formy o průměru 26 cm rozetřete těsto, uhlaďte a pečte na prostředním stupni asi 12 minut. Potom vyjměte, vyklopte na mřížku a nechte vychladnout.

3

Na náplň omyjte jahody, osušte a očistěte. Odvažte 300 g jahod a rozmixujte je s cukrem a citronovou šťávou. Pak protřete sítem.

4

Želatinu namočte do studené vody podle návodu na obalu. Pak ji dejte do hrnku a při mírné teplotě rozpusťte. Stáhněte z plotýnky a vmíchejte 2 lžíce jahodového pyré. Pak tuto směs spojte se zbývajícím pyré a odložte přibližně na 1 hodinu do chladna. Jakmile hmota začne želírovat, ušlehejte tuhou šlehačku a vmíchejte.

5

Piškotový korpus dejte na talíř a kolem sepněte pás na dorty. Potom na piškot rozetřete pěnu. Zakryjte a opět dejte minimálně na 3 hodiny do chladna. Zbývající jahody nakrájejte na tenké plátky a naskládejte je na povrch koláče jako tašky. Dortové želé připravte podle návodu na obalu s 200 ml vody, zbývajícím cukrem a sirupem z květů černého bezu. Po lžících jím zakryjte plátky jahod.

Prima tip: Koláč je dobrý s jiným bobulovým ovocem, ale také s meruňkami. Ty je nutné nejprve blanšírovat a oloupat.

Lehký piškotový koláč s jahodami  Foto: Lehký piškotový koláč s jahodami; foto: Quiche a koláče

Quiche a koláče Foto:

QUICHE A KOLÁČE

Svět sladkých i slaných koláčů z křupavého těsta ve francouzském stylu, přetékajících šťavnatými náplněmi, představuje skutečný gastronomický ráj. V této knížce najdete zaručené recepty od klasických po inovativní.

Elegantní quiche a spol. patří do výbavy každého zkušeného gastronoma, ale dají se snadno a lehce zvládnout, jak dokazuje tato sympatická knížka, která by neměla ve vaší knihovničce chybět.

Vydalo nakladatelství Ikar

 

 

 

Připravte si vlastní domácí bezinkový sirup, který využijete nejen v tomto receptu:

Recept

Sirup a ocet z bezinkových květů  Foto:

Sirup a ocet z bezinkových květů

Bezinkový sirup má velmi jemnou a příjemnou chuť, která se skvěle hodí do letních limonád. Připravte si zásobu právě teď, kdy bez začíná kvést a uchovejte si jeho omamnou...
Videa

reklama

reklama