Lasagne s pečenou paprikou, cuketou a ricottou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Lasagne s pečenou paprikou, cuketou a ricottou Foto:
Lasagne s pečenou paprikou, cuketou a ricottou
Foto: Vegetariánská kuchyně pro labužníky

Příprava sice zabere trochu víc času, ale když už jsou lasagne v troubě, můžeme se svým hostům s radostí věnovat – nebo ještě připravit nějaký čerstvý salát.

Suroviny
červená paprika 1 kg
piniová jadérka 40 g
cuketa 400 g
olivový olej 2 lžíce
sůl
černý pepř
lasagne 9 plátků
tymián 1 svazek
ricotta 250 g
chilli vločky (např. Piment d´Espelette) 1 lžička
nastrouhaný tvrdý sýr 40 g
Postup
1

Troubu zahřejte na 220 ºC (horkovzdušná 200 ºC). Papriky rozkrojte, odstraňte semeník včetně bílých přepážek, půlky paprik opláchněte a znovu podélně rozkrojte. Čtvrtiny lusků potom urovnejte na plech vyložený papírem na pečení. Zapněte funkci grilu a papriky grilujte 15–20 minut, dokud se na nich nezačnou tvořit tmavé skvrny a bubliny. Plech vyjměte z trouby a překryjte vlhkou kuchyňskou utěrkou. Přibližně po 10 minutách bude možné dílky paprik snadno oloupat.

2

Mezitím nasucho opražte piniová jádra dozlatova. Cukety očistěte a podélně je rozkrájejte na plátky silné přibližně ½ cm. Pořádně rozehřejte grilovací pánev, vytřete ji 1 lžící oleje a opékejte na ní plátky cukety z každé strany asi 1 minutu. Dejte je stranou, osolte a opepřete.

3

Plátky lasagní vařte ve slané vodě přibližně 4 minuty. Musíte je občas promíchat, aby se neslepily a uvařily se rovnoměrně. Potom je propláchněte studenou vodou a naskládejte mezi dvě vlhké kuchyňské utěrky, aby zůstaly elastické.

4

Opláchněte a osušte tymián, lístky nasekejte. Crème fraîche promíchejte s ricottou, chilli vločkami a tymiánem.

5

Troubu zahřejte na 170 ºC (horkovzdušná 150 ºC). Zbylým olejem vymažte obdélníkovou zapékací misku. Dno poklaďte nejprve paprikami, zakryjte je plátky lasagní a potřete ricottovou směsí. Pak pokračujte paprikami, lasagnemi a tak dále. Jednotlivé vrstvy vždy trochu posypte piniovými jádry. Poslední vrstvou by měla být ricotta. Posypte ji nastrouhaným sýrem. Lasagne pečte v horké troubě (uprostřed) asi 40 minut.

6

Obměna: Lilkové lasagne: Omyjte 1,2 kg lilku, nakrájejte na plátky silné asi 2 cm, posolte a nechte přibližně 30 minut „vypotit“. Mezitím předvařte 9 plátků lasagní. Na pánvi bez tuku opražte 40 g piniových jader dozlatova. Opláchněte a osušte ½ svazku tymiánu a nasekané lístky vmíchejte do 400 g ricotty. Smíchejte 200 g rajčatového protlaku s 2 lžičkami harissy, 2 lžičkami citronové šťávy a 1–2 lžičkami cukru.

7

Lilky opláchněte, vysušte a po částech smažte na 2 lžících olivového oleje z každé strany 2 minuty. Přebytečný tuk z plátků vysajte kuchyňským papírem. Troubu zahřejte na 170 ºC (horkovzdušná 150 ºC).

8

Obdélníkovou zapékací misku vytřete 1 lžící olivového oleje a klaďte do ní jednotlivé vrstvy. Jako první lilek, pak plátky lasagní, rajčatový protlak a ricottu. Vrstvy prosypte piniovými jádry. Povrch posypte 40 g čerstvě nastrouhaného tvrdého sýra. Lasagne pečte v horké troubě asi 40 minut.

Lasagne s pečenou paprikou, cuketou a ricottou Foto: Vegetariánská kuchyně pro labužníky

Lasagne s pečenou paprikou, cuketou a ricottou, Foto: Vegetariánská kuchyně pro labužníky

 

Vegetariánská kuchyně pro labužníkyVegetariánská kuchyně pro labužníky

Bettina Matthaeiová

Více než 150 receptů pro vegetariány a vegany

S jednoduchými a zároveň rafinovanými vegetariánskými recepty můžete hýčkat nejen sami sebe, ale také hosty, kteří se rádi vzdají masa, nikoli však gurmánského požitku. Vedle více než 150 receptů – od předkrmů až po dezerty a nápoje –, z nichž je celá řada vhodná i pro vegany, obsahuje tato kniha také návrhy menu pro nejrůznější příležitosti, informace o zvláštním koření a tipy na dokonalé kombinace chutí a vůní.

Ikar • Překlad Milada Burianová • Fotografie Wolfgang Schardt • 1. vydání • Váz., 200 str. • Cena: 399 Kč

Videa

reklama

reklama