Lapin Roti a la Moutarde

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–5
Lapin Roti á la Moutarde Foto:
Lapin Roti á la Moutarde
Foto: Naše francouzská kuchyně

Na postupu záleží. Možná se vám občas bude zdát, že by šlo jídlo zjednodušit, ale nedělejte to. Francouzská jídla nejsou složitá. Vaří se tak, aby vynikla chuť surovin, proto se někdy připravují jednotlivé části zvlášť a potom se jídlo teprve ocitne v jednom hrnci.

Suroviny
králík 1 ks
dijonská hořčice 3 lžíce
máslo 4 lžíce
olivový olej 2 lžíce
suché bílé víno 500 ml
tymián 2 snítky
šalvěj 2 snítky
bílý vinný ocet 1 lžíce
šalotka, rozkrojená napůl 2 ks
česnek, pokrájený na plátky 2 stroužky
drobné žampiony 150 g
menší mladé karotky (pokud nemáte, překrojte 4 větší podélně) 8 ks
zeleninový nebo kuřecí vývar 1 šálek
sůl
Postup
1

Troubu předehřejte na 160 °C.

2

Králíka naporcujte na šest kousků. Osolte a opepřete. Potřete ze všech stran hořčicí a nechte 30 minut marinovat.

3

V kastrolu, který můžete dát do trouby, rozehřejte olej a 2 lžíce másla. Králičí kousky opečte zvolna dozlatova.

4

Mezitím v malém kastrolku povařte víno zprudka 5 minut, aby se odpařil alkohol. Odstavte.

5

K opečeným porcím králíka přidejte tymián, šalvěj a lžíci vinného octa. Odstavte.

6

Na pánvi orestujte na zbylém másle šalotky, česnek a žampiony. Přidejte do kastrolu k porcím králíka. Přilijte vývar, svařené víno a přidejte karotky.

7

Pečte doměkka asi hodinu a půl.

Něco málo o původu hořčice:

Hořčici máme, jako mnoho jiného, od starých Římanů. Ti ji dovezli do Galie. V desátém století začali hořčici vyrábět mniši v St. Germain des Pres v Paříži. První registrovaný výrobce v byl v Paříži zapsán v roce 1292. O popularitě hořčice svědčí třeba to, že na hostině vévody Burgundského v roce 1336 spotřebovali hosté víc než 300 litrů hořčice.

Vznik dijonské hořčice se datuje do roku 1856, kdy Jean Naigeon z Dijonu přidal do hořčice místo octa, který se běžně používá, verjus, kyselou šťávu z nezralých hroznů.

Ochutnejte Francii

Právě vychází francouzská kuchařka Martina a Jiřího Beránkových. Je první z řady kuchařek francouzských regionů LE MOUTON (Beránek). Jmenuje se NAŠE FRANCOUZSKÁ KUCHYNĚ, díl I., Paříž & Île de France.

Naše francouzská kuchyněChvíli jsme váhali, kterou část Francie vybrat pro první z našich francouzských kuchařek. Nakonec to ale bylo snadné. Pokud pojedete poprvé do Francie, pravděpodobně začnete v Paříži. V Paříži najdete kousek ode všeho. Paříž je jako tanečnice z Moulin Rouge, krásná, maličko dekadentní, trošku neslušná, má lesklou sukni i nějaké to očko na punčošce. Paříž je město na toulání. Paříž je město jídla, vína a lehoučké nálady. A jak řekla Audrey Hepburn – Paříž je vždycky dobrý nápad.

Věříme, že vás naše kuchařka inspiruje k cestě nebo k tomu, abyste si něco dobrého uvařili jako vzpomínku na cestu minulou.

Jídlo je v Paříži prostě všude. Kavárničky, boulangerie – voňavá pekařství, která pečou čerstvé pečivo dvakrát denně, bistra, brasserie, restaurace, trhy, lahůdkářské krámky. Projíst Paříží se prostě nelze. Tak ji spolu alespoň letmo ochutnejme.“

Více info najdete na blogu Le Marché.

Knihu si můžete objednat v e-shopu JustSpice.cz

Videa

reklama

reklama