Langoše s česnekovou pastou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Langoše s česnekovou pastou  Foto:
Langoše s česnekovou pastou
Foto: Cat & Cook - Ivana Jindřichová

V Maďarsku se toto jídlo původně připravovalo v peci ze zbytků chlebového těsta a potíralo se sádlem s česnekem. Se stěhováním do měst pec nahradil fritovací hrnec a dnes hrnec s rozpáleným olejem, ve kterém se tenké těsto vypeče do excelentní křupavosti.

Další ukázkové recepty ze zbrusu nové kuchařky Cat&Cook najdete v podzimním čísle časopisu Prima FRESH, které je v prodeji od 12. září:

Článek

Podzimní číslo časopisu Prima FRESH Foto:

Vychutnejte si podzim plný barev, chutí a vůní s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Nové číslo časopisu Prima FRESH vás provede nádherným obdobím podzimu a nabídne více než 70 nových receptů. Najdete ho v prodeji v široké obchodní síti už od středy 12. září.

Suroviny
Langoše:
větší brambora 1 ks (cca 150–200 g)
máslo 30 g
vlažné mléko 300 ml
čerstvé droždí 30 g
hladká mouka 400 g + na pomoučení
sůl 1/2 lžičky
arašídový nebo slunečnicový olej na smažení
Česneková pasta:
česnek 4 stroužky
sůl 1/2 lžičky
hladkolistá petržel 2 snítky
K podávání:
nastrouhaný čedar 300 g
kečup podle chuti
Postup
1

Bramboru uvařte ve slupce v neosolené vodě doměkka, slijte ji, nechte trochu zchladnout, oloupejte a nastrouhejte najemno.

2

Mezitím rozehřejte máslo a nechte ho zchladnout. Do třetiny vlažného mléka rozdrobte droždí, vmíchejte 1 lžíci cukru a nechte na teplém místě vzejít kvásek, trvá to zhruba 10–15 minut.

3

Do velké mísy prosejte mouku se solí, přidejte strouhané brambory, máslo, kvásek a zbylé mléko a cukr a pomocí měchačky vypracujte hladké nelepivé těsto. Mísu zakryjte čistou utěrkou a nechte ho na teplém místě kynout, zhruba 1 hodinu, až zdvojnásobí svůj objem.

4

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, prohněťte, rozdělte na osm stejných kousků a každý prohněťte – zabalte jednu stranu do středu, pootočte, zabalte druhou a stejně pokračujte, až vytvoříte balíček. Skládejte je na pomoučený vál a nechte 15 minut kynout.

5

V širokém hrnci nebo hluboké pánvi rozehřejte olej na teplotu 150 °C (změřte ji kuchařským teploměrem), bochánek vytvarujte do placky silné zhruba 1 cm a opatrně ho vložte do horkého oleje. Smažte ho dozlatova, zhruba 2 minuty za každé strany.

6

Mezitím oloupejte česnek, nasekejte ho najemno, osolte a utřete nebo ho prolisujte. Promíchejte ho s olejem a nadrobno nasekanou petrželkou.

7

Osmažené langoše skládejte na papírové utěrky, které vysají přebytečný olej. Potřete je česnekovou pastou a podle chuti kečupem a posypte sýrem.

Langoše s česnekovou pastou  Foto: Langoše s česnekovou pastou; foto: Cat & Cook – Ivana Jindřichová

Cat & Cook kuchařka

Cat & Cook kuchařka Foto:

70 receptů, kterých se už nikdy nebudete bát!

Ivana Jindřichová

Do své první kuchařky jsem chtěla zaznamenat především jídla, která miluji. Vybrala jsem pro vás převážně tradiční recepty z celého světa, kterých se lidé často bojí. Odrazovat můžou například hůře dostupné, či neznámé suroviny nebo dlouhý postup. Tomu jsem v kuchařce jednoduše předešla tím, že jsem všechny netradiční suroviny popsala, poradila vám, kde je sehnat, a ty nejsložitější postupy jsem nafotila krok za krokem.

Kuchařka Cat&Cook by vás v neposlední řadě měla naučit základním návykům v kuchyni, jako je například používání vývaru na vaření krémových polévek a omáček nebo využití digitálního teploměru při přípravě mas a různých dezertů. Dále vám ve své knize vysvětluji různé kuchařské názvy a poukazuji na kuchařské náčiní, které by se vám mohlo hodit.

Celou kuchařkou vás provádí moje kočka Minda, která mi v kuchyni dělá parťáka od koťátka. Je totiž šíleně zvědavá, a dokud byla zdravá, občas se mnou i ochutnávala připravovaná masíčka.

Více info o knize a eshop najdete na www.catandcook.cz.

Článek

Smažený sýr ementálský nebo holandský  Foto:

35+ receptů na dozlatova usmažená jídla i dezerty

Pojďme si to říct na rovinu... Všichni víme, že smažená jídla nepatří mezi základy zdravého jídelníčku. Dokonce by se dalo otevřeně říct, že jsou nezdravá. Ale přesto je...
Videa

reklama

reklama