Kyselá polévka s masovými kuličkami

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Kyselá polévka s masovými kuličkami  Foto:
Kyselá polévka s masovými kuličkami
Foto: Vietnamská kuchyně - Lehce a hravě s Vietem

Tento pokrm - Canh chua thịt vien se podává jako součást typické vietnamské večeře, kdy si každý strávník vybírá z mnoha pokrmů na stole. Obecně by u žádné vietnamské večeře neměla chybět polévka canh.

Canh chua se dá volně přeložit jako kyselá polévka a můžete ji uvařit z čehokoli kyselého – z rajčat, karamboly, kysaného zelí dưa chua, nezralého ananasu nebo rebarbory. Varianta s rajčaty a masovými kuličkami je připravená ze surovin dostupných v každém obchodě.

Suroviny
mleté vepřové maso 300 g
rybí omáčka 1 lžíce
jarní cibulka 1–2 svazky
cibule 1 ks
ocet (nebo šťáva z 1 citronu) 1 lžíce
voda 1 litr
mexický koriandr 1 svazeček
sůl a čerstvě namletý pepř
houba Jidášovo ucho (nemusí být) 2 ks
olej 3 lžíce
Postup
1

Houby namočte v horké vodě, aby změkly.

2

Houby, jarní cibulku, mexický koriandr a půlku cibule nakrájejte nadrobno, druhou půlku cibule nakrájejte na půlkolečka. Rajčata nakrájejte na klínky.

3

Do větší mísy vložte maso, přidejte houby a nadrobno nakrájenou cibuli. Ochuťte rybí omáčkou, solí a pepřem. Vše důkladně zamíchejte a nechte cca 10 minut marinovat. Pak vytvarujte malé kuličky – knedlíčky.

4

V hrnci rozpalte olej, na kterém nechte zesklovatět půlkolečka cibule. Přidejte rajčata, lehce orestujte, poté přiklopte pokličkou a duste, až rajčata pustí šťávu. Zalijte vodou a vařte doměkka. Poté přidejte masové kuličky a vařte, až vyplavou na povrch. Přidejte jarní cibulku, mexický koriandr, dochuťte solí a pepřem.

Kyselá polévka s masovými kuličkami  Foto: Kyselá polévka s masovými kuličkami, foto: Vietnamská kuchyně – Lehce a hravě s Vietem

Vietnamská kuchyně - Lehce a hravě s Vietem Foto:

Vietnamská kuchyně

Lehce a hravě s Vietem

Viet Anh Doan si získal nesmírnou popularitu jako představitel Lia ze seriálu Ohnivý kuře a to jak svými výroky o Vietnamcích, obchodu a politice, tak i svým kuchařským uměním.

V kuchyni se umí otáčet a jeho 60 nejlepších a nejoblíbenějších receptů ze země rýže, kávy a krevet to dokládá. Uvařte si vynikající nudlovou polévku, připravte a usmažte jarní závitky, poduste rybu na pivu nebo zvolte klasiku – smažené nudle s kuřecím masem.

Už nemusíte chodit do asijského bistra. Začnete si exotickou kuchyni připravovat sami doma.

Vydalo nakladatelství Ikar ve spolupráci s FTV Prima.

Knihu si můžete koupit ZDE.

Videa

reklama

reklama