Kysané zelí – celoroční klasika

Kysané zelí – celoroční klasika Foto:
Kysané zelí – celoroční klasika
Foto: Thinkstock

Tradiční český pokrm kysané zelí možná vypadá jako příliš obyčejné jídlo, ale jeho výhody, vynikající chuť a zdravotní přínosy jsou neoddiskutovatelné a někdy trochu zbytečně opomíjené.

Zřejmě všichni dnes vědí, že v dřívějších dobách bývalo zelí ve střední a severní Evropě v zimě jediným zdrojem důležitých živin. Těchto vlastností využívali i dávní mořeplavci, zejména při boji proti kurdějím. Díky technickému pokroku a jisté globalizaci světa dnes již toto nehrozí, ale věřte, že zelí „funguje“ stále.

Praktické výhody

– Dostupné po celý rok. Když pomineme možnost domácí výroby, tak sáček kysaného zelí naleznete v obchodech často za velmi příjemnou cenu.

– Dlouhá životnost. Zelí si můžeme nakoupit za výhodných cenových podmínek a vydrží i několik měsíců připravené k použití.

– Zdravotní a dietetické přínosy.

– Univerzální příloha.

Účinné látky a přínos pro lidské zdraví

Kysané zelí je kvašeno díky bakteriím mléčného kvašení a kyselina mléčná způsobuje jeho typickou chuť. Obsahuje vitamín C, K i B a minerální látky draslík, vápník, fosfor aj. Celkově zvyšuje obranyschopnost, podporuje tvorbu krve a hormonů, snižuje krevní tlak a hlavně podporuje funkci střev a vylučování toxických látek.

Kysané zelí – celoroční klasika 2 Foto:

Tip číslo 1: Kuře na zelí

Suroviny: kuře 1 ks (rozdělené na 6 částí), bílé kysané zelí 0,5–1 kg (dle chuti), cibule 1 ks, česnek 2 stroužky; olej, sůl, pepř, kmín

Postup: Omyté kuře rozdělíme na části a potřeme lisovaným česnekem smíchaným se solí, kmínem a trochou oleje. Necháme odpočinout v chladničce. Mezitím nakrájíme nadrobno cibuli a na pánvi necháme zesklovatět. Cibuli přesuneme do zapékací mísy. V tomto případě je nejvhodnější průhledná skleněná mísa s víkem. Můžeme tak bez otvírání trouby kontrolovat stav pokrmu.

Vložíme kuře a nezakryté v troubě zapečeme asi 10 minut. Poté vyjmeme zapékací mísu a vmícháme zelí, které jsme zbavili přebytečné tekutiny a lehce překrájeli. Kousky masa klademe tak, aby byly zcela schovány v zelí. Přiklopíme mísu a pečeme dále na 180 °C asi 30 minut.

Jídlo je téměř hotové ve chvíli, kdy se kysané zelí začíná „napékat“ na stěnu mísy. Odklopíme víko, kousky masa rozmístíme na povrch zelí a necháme zapéct ještě asi 10 minut. Podáváme s knedlíkem, bramborovými noky, brambory nebo rýží.

Recept

Řepové špagety s kysaným zelím a křenovou omáčkou Foto:

Řepové špagety s kysaným zelím a křenovou omáčkou

Raw znamená syrový, tedy tepelně neupravený pokrm. Můžete chroupat jablko nebo syrovou mrkev, ale existují i mnohem sofistikovanější jídla, která uspokojí i skutečného...

Tip číslo 2: Bramborové noky se zelím (rychlá varianta)

Oblíbený a velmi rychlý recept. Bramborové noky a bílé kysané zelí dovede vytvořit chutnou a rychlou teplou večeři.

Suroviny: bramborové noky 500 g, bílé kysané zelí 500 g, cibule, kmín, sůl, pepř

Postup: Noky uvaříme obvyklým způsobem – vložíme do vroucí vody a po vyplutí noků scedíme. Než se nám začne vařit voda na noky, nakrájíme cibuli, osmahneme v hlubší pánvi a přidáme nakrájené, scezené zelí. Po promíchání s cibulí přidáme ještě horké noky, osolíme a opepříme. Za stálého míchání smažíme, a jakmile se začnou jednotlivé noky připékat, je hotovo.

Recept

Polévka z kysaného zelí Foto:

Polévka z kysaného zelí

Poctivá hustá zelňačka je do těchto dnů naprosto ideální. Zahřeje, zasytí a kysané zelí je navíc největší zdroj vitamínu C, který většina z nás na podzim a v zimě...

Pusťte kysané zelí zpět do kuchyně! Uvařte třeba i tradiční recepty se zelím, které dobře znáte, ale možná již několik let nepoužíváte. Nezapomínejte na léty osvědčenou tradici. Výborně chutná!

Autor: Alžběta Krchová

Vyzkoušejte i další recepty s kysaným zelím!

Recept

Zelňačka se šťouchanými brambory  Foto:

Zelňačka se šťouchanými brambory

Právě teď je to správné období na takzvané „comfort food“ neboli jídlo, které vám udělá dobře v žaludku i na duši. Mezi takové patří i poctivá zelňačka. Chuťově bohatá...
Videa

reklama

reklama