Kynutý mazanec

Doba přípravy:
Kynutý mazanec Foto:
Kynutý mazanec
Foto: Pradobroty.cz

Pokud hledáte recept na mazanec, který je pěkně hutný, žádná nadýchaná pěna, a na plechu se vám nerozjede do placky, ale zůstane krásně vysoký, tento podle Romana Vaňka je ten pravý. Doporučuje Marcela z blogu Pradobroty!

Recept

Anglické mazanečky  Foto:

Anglické mazanečky

V různých zemích má velikonoční mazanec různé podoby. Tahle je britská a neobejde se bez typického křížku.
Suroviny
droždí 20 g (1/2 kostky)
vlažné mléko 115 ml
cukr 60 g
vanilkový cukr 1 sáček
změklé máslo 70 g
sůl 4 g
nastrouhaná citronová kůra 5 g
vejce 1 ks
hrozinky, namočené v rumu 50 g
loupané mandle, nasekané 50 g
mandlové lupínky na posypání
rozšlehané vajíčko na pomazání
Postup
1

Těsto zadělávejte takzvaně na omládek: do mísy smíchejte polohrubou a hladkou mouku, udělejte v ní důlek, vlijte do něj 2/3 mléka a rozdrobte droždí.

2

Ze stran do něj po troškách vmíchávejte mouku, dokud nevznikne těstíčko husté asi jako na lívance. Nezamíchávejte všechnu mouku, naopak omládek v míse vypadá jako sopka (tvořená moukou) a kráter uprostřed je zaplněn oním těstíčkem. Povrch posypte jemnou vrstvou hladké mouky a nechte v teplém místě asi 30 minut vzejít.

3

Přidejte všechny ostatní suroviny (oba cukry, máslo, sůl, citronovou kůru a vejce), dolijte zbylé mléko a vypracujte těsto. Nakonec vmíchejte hrozinky (slijte z nich nejprve rum) a mandle a těsto nechte 30 minut vyzrát (na dřevu nebo umělé hmotě, nerez nebo mramor se nehodí, protože chladí).

4

Těsto vytvarujte do bochánku, dejte na plech a na teplém místě a zakryté utěrkou nechte kynout minimálně jednu hodinu (čas je velmi proměnlivý, záleží na teplotě, někdy kyne hodinu, jindy tři).

5

Správně nakynutý mazanec poznáte tak, že po lehčím zatlačení prstem se těsto vrací zpět. Vykynutý bochánek potřete vajíčkem, posypte mandlemi a nahoře do kříže rozstřihněte/rozřízněte. Pečte 40–50 minut na 160 °C.

Kynutý mazanec 2 Foto: Kynutý mazanec; foto: Pradobroty.cz

Pradobroty Foto:

Objevte Pradobroty!

Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.

V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.

Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.

Videa

reklama

reklama