Kynutý koláč s ovocem a drobenkou

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 plech
Kynutý koláč s ovocem a drobenkou Foto:
Kynutý koláč s ovocem a drobenkou
Foto: Pradobroty.cz

Tenhle koláč známe všichni – kynuté těsto, na něm tvaroh, ovoce a sladká drobenka. Hodí se na něj jahody a rebarbora, v létě třeba meruňky nebo rybíz, na podzim pak švestky. Výborný je i s borůvkami, angreštem, jostou a dalším výraznějším ovocem.

Suroviny
Těsto:
máslo 50 g
cukr 60 g
droždí 20 g (polovina kostky)
mléko 100 ml
vejce 1 ks
sůl
Náplň:
tvaroh nebo hustější zakysaná smetana 250 g
vejce 1 ks
cukr 100 g
vanilkový cukr 1 ks
Drobenka:
máslo 50 g
cukr krupice nebo třtinový cukr 60 g
vanilkový cukr 1 ks
(u koláče se švestkami přidejte 1 lžičku skořice)
Postup
1

Těsto: Do lehce ohřátého mléka rozdrobte kvasnice, přidejte lžičku cukru a lžičku mouky a nechte vzejít kvásek (asi 15 minut).

2

Zbylé suroviny dejte do mísy (máslo musí být povolené), přidejte kvásek a zpracujte v těsto, dejte kynout na hodinu.

3

Po vykynutí rozválejte těsto na pečicím papíře (ideálně na lince, aby se dobře válelo) a přemístěte na velký plech.

4

Troubu rozpalte na 180 °C (horkovzduch na 160 °C).

5

Náplň: Tvaroh (zakysanou smetanu), vejce a oba cukry spojte v jednolitou hmotu a nalijte a rozetřete ji na připravené těsto koláče.

6

Ovoce můžete použít skoro libovolné výraznější. Ovoce omyjte, nakrájejte (je-li to třeba) a poklaďte na koláč politý náplní:

– samotná rebarbora: oloupejte a nakrájejte na menší kousky (stačí asi 4–5 středních stvolů)

– rebarbora s jahodami: objemově půl na půl

– meruňky: vypeckované a přepůlené (větší kusy na čtvrtky)

– rybíz: omytý a odstopkovaný

– švestky: vypeckované a přepůlené (větší kusy na čtvrtky)

– borůvky

– angrešt

7

Drobenka: Povolené máslo, mouku a cukry (případně skořici) rukou spojte na drobenku a posypte jí koláč.

8

Pečte v rozpálené troubě na 180 °C (horkovzduch 160 °C) 25–30 minut do zezlátnutí okrajů.

Kynutý koláč s ovocem a drobenkou 2 Foto: Kynutý koláč s ovocem a drobenkou; foto: Pradobroty.cz

Pradobroty Foto: Objevte Pradobroty!

Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.

V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.

Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.

 

 

Videa

reklama

reklama