Kynuté koláče s meruňkami

Doba přípravy:
Kynuté koláče s meruňkami Foto:
Kynuté koláče s meruňkami
Foto: Coolinářka

Nemusíte za každou cenu vymýšlet nové recepty, když fungují ty osvědčené! Třeba tento výborný recept na kynuté těsto, dnes ve formě ovocných koláčů s meruňkami a tvarohem! :)

Článek

Honzovy makové a tvarohové buchty Foto:

Buchty a koláče jako základ domácí kuchařky

V sobotní lekci praktického domácího vaření představila Karolína rodinný recept na buchty plněné čokoládou. Právě na takové sladkosti byly české ženy expertkami. Ne každé...
Suroviny
vlažné mléko 250 ml
žloutky 2 ks
vejce 1 ks
cukr krupice 5 lžic
sůl 1 lžička
vanilkový extrakt 1/2 lžíce nebo 1 balení vanilkového cukru
rozpuštěné máslo 70 g + na pomašlování
kvalitní majonéza 2 lžíce
kvasnice 3/4 kostky
malý panák rumu
sádlo na vymazání
Drobenka:
studené máslo 60 g
Náplň:
tvaroh 1 kostka (v papíru, ne ve vaničce)
vanilkový cukr 1 ks
meruňky
Postup
1

Z rozdrobených kvasnic s trochou vlažného mléka a cukru připravte kvásek, který nechte na teplém místě vzejít a pak ho zapracujte k ostatním ingrediencím – k oběma moukám, cukru, rumu, žloutkům, soli, rozpuštěnému máslu, vanilce, vlažnému mléku a majonéze.

2

Těsta je docela dost a těžko se ručně zadělává, proto doporučuji zadělat těsto v robotu hnětacím hákem nebo poproste manžela, rovněž můžete těsto zadělat v domácí pekárně. V pekárně, robotu či ručně tedy hněťte těsto asi 10 minut.

3

Nechte ho kynout opět na teplém místě asi 90 minut. Po cca 45 minutách těsto znovu prohněťte, znovu ho přikryjte utěrkou a nechte znovu vykynout.

4

Během kynutí si připravte tvarohovou náplň – kostku tvarohu smíchejte s 1 žloutkem a vanilkovým cukrem, meruňky vypeckujte a nakrájejte na měsíčky.

5

Těsto po vykynutí téměř zdvojnásobí svůj objem. Nyní ho vyklopte na vál a rozkrojte ho na půl. Rozdělte ho na jednotlivé díly z nich vytvořte kolečka, placičky, které pak snadno naplníte, do středu dejte lžičku tvarohu a kolem něho poskládejte vždy tři měsíčky meruněk, tak aby tvaroh náhodou během pečení nevytekl.

6

Takto připravené koláče vyskládejte na plech a ještě je nechte asi 20 minut dokynout. Mezitím si připravte z másla, krupicového cukru a hrubé mouky drobenku. Tu rozdělte navrch každého koláče a ty pak pečte při 170 stupních asi 20 minut.

7

Po upečení ještě horké koláče ze všech stran pomašlujte rozpuštěným máslem, nechte je zchladnout na drátěné mřížce a podávejte posypané moučkovým cukrem.

Coolinářka Foto:

Coolinářka je COOL!

Svatava Vašková, autorka foodblogu Coolinářka a autorka dvou kuchařek Coolinářka testováno na rodině a Vánoční kuchařka pro kluky a holky ve svých receptech inspiruje je každodennímu vaření z kvalitních, běžně dostupných surovin. 

Na jejím blogu najdete široké spektrum receptů: od typů na snídaně, polévky, masitá i zeleninová hlavní jídla, až po jednoduché recepty. 

Obě knížky můžete sehnat ve všech knihkupectvích nebo si je objednat například ZDE.

Videa

reklama

reklama