Kynuté buchty se švestkami

Doba přípravy:
Počet porcí: 5
Kynuté buchty se švestkami Foto:
Kynuté buchty se švestkami
Foto: www.iprima.cz

Česká klasika, která ale pořád chutná. Vláčné a kypré kynuté těsto s lahodnou náplní z čerstvých švestek – to je základ k fantastickým buchtám, které si udělejte na chalupě a stylově nechte vychládat na okně...

Suroviny
mléko 250 ml
máslo 100 g
droždí 30 g
švestky 30 ks
cukr a skořice na posypání
Postup
1

Nejprve připravte kvásek. Rozdrobte droždí do misky, posypte lžičkou moučkového cukru a promíchejte. Přidejte dvě lžíce mouky, 100 ml vlažného mléka a opět promíchejte. Zaprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte kynout.

2

Mouku promíchejte se špetkou soli a zbylým cukrem. Uprostřed udělejte důlek a přidejte do něj vykynutý kvásek. Do zbylého mléka rozšlehejte žloutky a přidejte je k mouce s kváskem. Jako poslední vlijte 50 g rozpuštěného másla a pomocí vařečky zaděleje těsto. Je hotové, jakmile se na povrchu tvoří bublinky a přestane být lepivé. Odložte na teplé místo a nechejte 20 až 30 minut kynout.

3

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Vykynuté těsto rozválejte na tloušťku asi 1,5 cm a rozkrájejte na čtverce o straně asi 7 cm. Na každý dejte dvě půlky švestek (řezem nahoru). Posypte je skořicí a cukrem a přiklopte dvěma půlkami švestek.

4

Protilehlé konce těsta spojte, důkladně slepte a vytvarujte buchty. Ze všech stran je potřete rozpuštěným máslem a všechny vyskládejte do vymazaného pekáčku. Buchty pečte asi půl hodiny při 180 ˚C dozlatova. Před podáváním pocukrujte.

Videa

reklama

reklama