Kynuté borůvkové knedlíky a žahour

Doba přípravy:
Počet porcí: 10 knedlíků
Kynuté borůvkové knedlíky a žahour  Foto:
Kynuté borůvkové knedlíky a žahour
Foto: Tereza Sychrová FOODLOVER.CZ

Žahour vám připomene dětství. Borůvky, cukr a trochu mléka, prázdninová specialita, která dokáže vyloudit úsměv na tváři. Je skvělý jen tak samotný a nebo s ovocnými knedlíky. Zatímco k jahodám a meruňkám se hodí tvarohové těsto, k borůvkám prostě pasuje nadýchané kynuté.

Suroviny
droždí 15 g
mléko 150 ml
vanilkový cukr 1 sáček
sůl 1 špetka
borůvky 500 g
K podávání:
tvrdý tvaroh
máslo k podávání
Postup
1

Do trochu nahřátého hrníčku nalijte 50 ml vlažého mléka, přidejte droždí, lžičku cukru a lžíci mouky, zamíchejte a stranou nechte vzejít kvásek.

2

Do hluboké mísy si připravte mouku, přidejte cukr, žloutek, zbylé vlažné mléko a špetku soli, přidejte kvásek. Vařečkou vypracujte hladké těsto a nechte ho na teplém místě zdvojnásobit svůj objem, trvá to v závislosti na teplotě asi hodinu.

3

Těsto rozválejte na pomoučeném vále, rozkrájejte na 10 čtverců, na každý dejte asi lžíci borůvek a zabalte. V osolené vroucí vodě vařte asi 8 minut.

4

Na žahour v míse rozmačkejte hrst borůvek, přidejte cukr podle libsti a rozředte mlékem, aby vznikla omáčka. Knedlíky podávejte pocukrované, s tvarohem, rozpuštěným máslem a žahourem.

Kynuté borůvkové knedlíky a žahour  Foto:

Kynuté borůvkové knedlíky a žahour  Foto:

Kynuté borůvkové knedlíky a žahour, foto: Tereza Sychrová, FOODLOVER.CZ

Kdo je Foodlover.cz ?

FoodloverJmenuju se Tereza Sychrová a můj blog vznikl v létě roku 2012 z čisté lásky k jídlu, vášně k vaření a potřeby seberealizace jinde než ve škole a v práci.

Foodlover.cz jsem především já – od malička velká milovnice jídla a všeho, co s jídlem souvisí, mimo to v posledních letech také milovnice cestování, advokátní koncipientka, nenapravitelný nervák, perfekcionista a rozená pečovatelka o své blízké. Všechno se vším souvisí, a tak tyhle moje vlastnosti zároveň hodně utvářejí i podobu blogu.

Videa

reklama

reklama