Kynutá bábovka

Doba přípravy:
Počet porcí: 16 řezů
Kynutá bábovka  Foto:
Kynutá bábovka
Foto: Gurmet

Vyzkoušejte hvězdu mezi našimi moučníky, luxusně po moravsku kynutou a plnou ořechů. Ideální tečka po nedělním obědě.

Suroviny
špetka soli
vlažné mléko 260 ml
olej 150 ml
droždí 40 g
máslo na vymazání formy + na potření bábovky
strouhanka na vysypání formy
vanilkový cukr na poprášení
moučkový cukr na posypání
Ořechová nádivka:
mleté vlašské ořechy 180 g
mléko 250 ml
trochu rumu
Postup
1

Na kvásek vmíchejte do 4 lžic vlažného mléka lžičku cukru, rozdrobte droždí a zakryté nechte asi 150 minut vzejít. Obě mouky se solí přesejte do mísy a přidejte zbylý cukr, olej, zbytek mléka a žloutky a zamíchejte. Kvásek vlijte do mouky a postupně přilévejte směs oleje, mléka a žloutků. Vypracujte tužší těsto, které se nelepí ani k míse ani k vařečce. Povrch lehce poprašte moukou a zakryté utěrkou nechte asi hodinu kynout.

2

Ořechy, mléko, cukr a rum svařte na hustou kaši. Pokud je řidší, můžete dohustit rozdrcenými piškoty nebo perníkem.

3

Vykynuté těsto na pomoučeném vále ještě jednou ručně propracujte a pak rozválejte na menší obdélník. Po celé ploše rozetřete ořechovou nádivku a stočte jako roládu. Tu vložte do důkladně máslem vymazané a strouhankou vysypané bábovkové formy a zakryté nechte znovu asi hodinu kynout.

4

Pak potřete máslem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Zhruba po 10 minutách snižte teplotu pečení na 160 °C a pečte ještě asi 40 minut. Kdyby se bábovka z vrchu připalovala, zakryjte ji alobalem.

5

Špejlí zjistěte, zda je bábovka upečená. Nechte ji vychladnout, vyklopte ji na mřížku a znovu potřete máslem a poprašte vanilkovým cukrem. Po úplném vychladnutí hustě poprašte moučkovým cukrem.

Kynutá bábovka  Foto: Gurmet

Kynutá bábovka. Foto: Gurmet

 

Gurmet - říjen 2013Časopis Gurmet – Vaše škola vaření

Na 100 stránkách říjnového čísla Gurmetu najdete kromě snadných a rychlých jídel na každý všední den v týdnu také recepty na báječné masové pečínky, které proslavily českou kuchyni.

Ochutnat můžete i speciality z jižních Čech, včetně candáta s kulajdou. Přípravou této lahůdky vás krok za krokem provede šéfkuchař pražského hotelu Mandarin Oriental Jiří Štift. Naučíte se také skvělé sladkosti a s dětmi můžete upéct brambory ve žhavém popelu.

A protože právě rostou houby, poradíme vám, jak je lahodně zužitkovat v kuchyni. Za dobrým jídlem do ciziny tentokrát pojedeme k našim sousedům – na Slovensko. Myslíte si, že kořenová zelenina patří jen do polévky? Naše recepty vám dají návod, jak si na ní pochutnat také jinak.

Objednejte si půlroční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 150 Kč! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama