Květákový quiche

Doba přípravy:
Květákový quiche  Foto:
Květákový quiche
Foto: Michal Šajmir

S květákem se dá náramně kouzlit. Zkuste ho použít jako náplň do slaného koláče, odmění se vám výbornou chutí, která skvěle pasuje k podzimu. Výborné teplé i zastudena.

Suroviny
menší květák, rozebraný na malé růžičky 1 ks
chlazené listové těsto 1 balení
čerstvý baby špenát 2 hrsti
tvrdý sýr (ementál, gruyere, čedar, gouda...) 150 g
dijonská hořčice 1–2 lžičky
vejce 3 ks
čerstvé oregano 1 hrst
sůl
čerstvě namletý pepř
Postup
1

V misce rozšlehejte 3 vejce, přidejte smetanu a dijonskou hořčici. Důkladně rozmíchejte, dochuťte solí, pepřem, čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem (stačí ho jen špetka – je velmi aromatický!) a nasekanými lístky oregana.

2

Květákové růžičky předvařte v osolené vodě asi 2–3 minuty, aby zůstal "al dente". Jakmile květák slijete přes cedník, prolijte ho velmi studenou vodou, díky tomu zůstanou růžičky bělostné a pevné na skus.

3

Listové těsto vyválejte natenko na velikost koláčové formy. Formu vyložte připraveným těstem a pravidelně na něj rozložte růžičky květáku. Mezi květák rozdělte špenátové listy a na půlky rozkrájená cherry rajčátka. Celý quiche poté zalejte připraveným krémem a zasypte nastrouhaným sýrem.

4

Připravený quiche dejte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte 30–40 minut. Podávejte ho ještě teplý, ale skvěle si na něm pochutnáte i druhý den zastudena.

Květákový quiche  Foto: Michal Šajmir

Květákový quiche. Foto: Michal Šajmir

Květákový quiche  Foto: Michal Šajmir

Květákový quiche. Foto: Michal Šajmir; www.michalsajmir.com

 

Videa

reklama

reklama