Květákový koláč s ořechy a citronovým krémem

Doba přípravy:
Počet porcí: 8–12
Květákový koláč s ořechy a citronovým krémem Foto:
Květákový koláč s ořechy a citronovým krémem
Foto: Good Mood Spoon

Originální slaný koláč z květáku vás překvapí netradičním spojením chutí. Díky předpečení získá květák neuvěřitelně lahodnou oříškovou chuť a ve spojení s kořeněným citronovým krémem vytvoří neodolatelnou lahůdku.

Suroviny
středně velký květák 1 ks
olivový olej 2 lžíce
sůl 1/2 lžičky
Na těsto:
vyloupané vlašské ořechy 1/2 hrnku
ovesné vločky 1/2 hrnku
sůl 1/2 lžičky
prášek do pečiva 1/2 lžičky
černý pepř
olivový olej (+ na vymazání formy) 3 lžíce
rostlinné mléko 3 lžíce
Citronový krém:
olivový olej 2 lžíce
střední cibule 2 ks
česnek 5 stroužků
sůl 1/2 lžičky
kurkuma 1/2 lžičky
citronová šťáva 3 lžíce
rostlinné mléko 1/4 hrnku
černý pepř
K podávání:
citronová šťáva
hladkolistá petrželka
Postup
1

Troubu předehřejte na 200 °C. Květák rozdělte na menší růžice, dobře omyjte, nechte okapat a smíchejte s dvěma lžícemi oleje a půl lžičkou soli. Rozvrstvěte na plech s pečicím papírem a šoupněte do trouby přibližně na 20 minut, dokud květák není měkký a nezačíná zlátnou na okrajích. Příležitostně promíchejte, aby se pekl hezky rovnoměrně.

2

Zatímco se peče květák, připravte těsto: vlašáky, vločky, prášek do pečiva, sůl a trochu černého pepře dobře promixujte, dokud celá směs nebude vypadat jako jemná krupička. Přemístěte směs do větší mísy, přidejte prosátou mouku a promíchejte. Nakonec přidejte tekutou složku po lžících (olej i rostlinné mléko) a dobře zpracujte vařečkou i rukama. Vzniklé těsto můžete následně vyválet (ideálně mezi potravinovou fólií) a přenést do formy, nebo po kouscích trhat a do formy ho jednoduše vmačkat. Poté ho propíchejte vidličkou. Teplotu v troubě snižte na 180 °C, vytáhněte květák a místo něj tam šoupněte těsto. Péct se bude 15 minut.

3

Zatímco se těsto předpéká, připravte citronovou náplň. V pánvi na oleji opékejte nasekanou cibulku, dokud nezačne vonět a lehce zlátnout, poté přidejte i česnek, snižte plamen a opékejte ještě pár minut. Osolte, přidejte kurkumu a finálně prohřejte. Obsah pánve přemístěte do mixéru, přidejte 1/4 pečeného květáku, citronovou šťávu, rostlinné mléko a trochu pepře. Vymixujte dohladka.

4

Kompletujte koláč: na předpečený korpus rozetřete citronový krém a do kruhů naaranžujte zbylé květákové růžičky. Celému dílu dopřejte finální pobyt v troubě, a to po dobu přibližně 30 minut ale kontrolujte! Před podáváním nechte alespoň 20 minut chladnout, nakonec ještě zakápněte citronovou šťávou a ozdobte petrželkou.

Květákový koláč s ořechy a citronovým krémem Foto: Good Mood Spoon

Květákový koláč s ořechy a citronovým krémem. Foto: Good Mood Spoon

Good Moon SpoonTa nejlepší lžička!

GOOD MOOD SPOON je blog o čistě rostlinném vaření, který ukazuje, že veganská strava je rozmanitá, chuťově skvělá a na pohled krásná. Píše, fotí i vaří Daniela Pešová, studentka medicíny, kterou přátelé stále přemlouvají, aby si namísto ordinace otevřela kavárnu. Recepty snadné i náročnější, ze surovin základních i těch, které jste možná dosud neznali, vždy sezonní a zdravé.

Videa

reklama

reklama