Květákové růžičky v rizotu

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Květákové růžičky v rizotu  Foto:
Květákové růžičky v rizotu
Foto: Johana Pošová

Elegantní variace na téma květák a rizoto v italském styu jako z módního letoviska...

Hledáte další recepty z květáku? Tady jsou:

Suroviny
květák rozebraný na růžičky, košťálky nadrobno nakrájejte 1 ks
máslo nebo ghí na smažení
středně velká cibule nakrájená na kostičky 1/2 ks
rýže na rizoto (Arborio nebo Carnarolli) 1 a 1/2 hrnku
česnek nasekaný 1 stroužek
suché bílé víno 1/2 hrnku
kuřecí vývar (nepříliš slaný) 3 hrnky
nastrouhaný sýr Fontina 1 a 1/2 hrnku
hladkolistá petržel nasekaná 1 hrst
opražené mandlové lupínky na ozdobu
Postup
1

Růžičky květáku (košťálky ne) krátce povařte v osolené vodě. Pak je na rozpáleném másle osmažte dozlatova.

2

Troubu předehřejte na 200 stupňů a do spodní třetiny trouby dejte mřížku. Na oleji v silnostěnném kastrolu osmažte nakrájenou cibuli a košťálky květáku, až cibule zprůsvitní, trvá to asi 3 minuty. Vsypte rýži a česnek a smažte zhruba 2 minuty. Zalijte vínem a nechte ho odvařit. Přidejte vývar, 2 hrnky vody, osolte, přikryjte, uveďte do varu a vložte do trouby.

3

Nechte vařit v troubě, až bude rýže měkká, asi 15 minut. Je důležité, aby rýže byla hezky krémovitá. Nakonec do ní vmíchejte petrželku, sýr a ihned podávejte s růžičkami květáku, případně posypané mandlovými lupínky.

Květákové růžičky v rizotu  Foto: Květákové růžičky v rizotu; foto: Johana Pošová

Uložit

Videa

reklama

reklama

\n