Květákové košíčky s vejci

Doba přípravy:
Počet porcí: 12 ks
Květákové košíčky s vejci Foto:
Květákové košíčky s vejci
Foto: All

Skvělá jednohubka, na kterou nepotřebujete ani trochu mouky. Součástí směsi je totiž "květáková rýže".

Suroviny
hlávka květáku nakrájená na růžičky 1 ks
velké vejce, rozšlehané 1 ks
nastrouhaný čedar (nebo mozzarella) 1/2 hrnku
nastrouhaný parmazán 1/4 hrnku
sůl 1/2–1 lžička
sušený česnek 1/2 lžičky
menší vejce 12 ks
Postup
1

Předehřejte troubu na 230 °C a vymažte si plech na muffiny s 12 formičkami.

2

Po částech rozmixujte květákové růžičky, vždy po dobu asi 30–50 sekund, dokud se nevytvoří "květáková rýže". Klidně v ní nechejte trochu větší kousky, ale dejte si především pozor, aby vám z květáku nevznikla kaše.

3

Ze směsi odeberte 3 hrnky (480 g) "rýže" a krátce poduste doměkka v napařováku nad vroucí vodou. Poté nechte asi 5 minut chladnout.

4

Po vychladnutí přendejte "květákovou rýži" na papírovou utěrku a vymačkejte z ní všechnu vodu.

5

Vložte do mísy (zkontrolujte, že vám v "rýži" nezbyla voda) a přidejte rozšlehané vejce, všechen sýr, sůl a sušený česnek. Směs rozlijte rovnoměrně do všech dvanácti formiček a stlačte prsty, vytvořte tak požadované košíčky.

6

Pečte asi 15–20 minut, dokud se sýr nerozpustí, košíčky nezačnou zlátnout a okraje hnědnout. Vyndejte z trouby, do každého košíčku opatrně rozklepněte jedno vejce a dochuťte solí nebo pepřem.

7

Vraťte do trouby a pečte dalších 10–15 minut: bílky by měly být uvařené a žloutky podle uvážení.

8

Po upečení nechte vychladnout, stačit by mělo asi 5 minut, ale rozhodně to dodržte, jinak by se vám mohly košíčky rozpadnout. Nožem těsto uvolněte a zkontrolujte, že se košíčky zespod nepřilepily.

9

Podávat můžete s čerstvou petrželkou a chilli vločkami.

Květákové košíčky s vejci 2 Foto:

Květákové košíčky s vejci 3 Foto:

Květákové košíčky s vejci; foto: cafedelites.com

Videa

reklama

reklama