Květákové kari s hráškem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Květákové kari s hráškem Foto:
Květákové kari s hráškem
Foto: Michal Šajmir

Květák je velmi vděčná zelenina do všech aromatických kari jídel. Skvěle totiž absorbuje chuť a vůni použitého koření. Zkuste tuto variaci inspirovanou thajskou kuchyní, určitě vás nezklame.

Suroviny
středně velký květák 1 ks
hrášek, čerstvý nebo mražený 200 g
kokosové mléko 1 plechovka
středně velká cibule 1 ks
zázvor 2–3 cm
česnek 2–3 stroužeky
červená kari pasta 1 lžíce
limetové listy 3–4 ks
šťáva z půlky limetky
pražená sezamová semínka
sůl 1 špetka
Postup
1

Na pánvi rozpalte olej, přidejte cibuli pokrájenou na tenké měsíčky a orestujte. Přidejte zázvor oloupaný a nakrájený na malé kostičky a na tenké plátky nakrájený česnek, dále restujte, ale jenom krátce, tak aby se česnek nepřipálil. Dále přidejte květák rozebraný na menší růžičky, osolte a vmíchejte jednu lžíci červené kari pasty (pozor, červená kari pasta je opravdu hodně ostrá, tak opatrně...).

2

Společně restujte, až se rozpustí kari pasta. Pak vše zalejte jednou plechovkou kokosového mléka a přidejte limetové listy. Povařte chvilku, a až květák změkne, dochuťte limetovou śťávou. Na závěr přidejte hrášek, tomu stačí chvilička, nemusí se dlouho vařit, chceme, aby se nerozvařil a zůstal křupavý.

3

Podle chuti ještě dosolte. Ozdobte sezamovým semínkem a podávejte s rýží, my jsme použili směs rýže basmati a červené.

Květákové kari s hráškem Foto: Michal Šajmir

Foto: Michal Šajmir, www.michalsajmir.com

 

Videa

reklama

reklama