Květákové karbanátky s pohankou a mangovou omáčkou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Květákové karbanátky s mangovou omáčkou  Foto:
Květákové karbanátky s mangovou omáčkou
Foto: Vaření pro vegany

Vynikajicí květákové placičky zkuste servírovat jako hlavní chod s pohankou jako přílohou a nevšední omáčkou z exotického manga, která celému jídlu dodá luxusní šmrnc! A pochutnají si vegani i masožravci :)

Suroviny
Příloha:
pohanka 200 g
sůl
veganský margarín 1 lžička
Omáčka:
hodně zralé mango 1 ks
cibule 1/2 ks
bílý vinný ocet 1 lžíce
sůl 1 zarovnaná lžička
kajenský pepř 2–3 špetky
Karbanátky:
květák 750 g
vaječná náhražka v prášku (nebo 1 vrchovatá lžíce sójové mouky + 1 vrchovatá lžíce škrobu) 3 lžíce
strouhanka 3 lžíce
špetka cukru
sůl
drožďové vločky 2 lžíce
sójové mléko 4–5 lžic
čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
čerstvě mletý černý pepř
Navíc:
rostlinný olej neutrální chuti na smažení 7–8 lžic
Postup
1

Pohanku zalijte 400 ml studené vody a přiveďte k varu. Přidejte 1/2 lžičky soli a zakryté nechte na mírném ohni asi 20 minut bobtnat, dokd se tekutina zcela nevsákne. Nemíchejte. Nakonec ještě jednou přisolte.

2

Oloupejte mango, dužinu odřízněte od pecky, spolu s ostatními ingrediencemi na omáčku a 50 ml vody dejte do mixéru a rozmixujte dohladka (nebo použijte vhodnou vyšší nádobu a tyčový mixér). Omáčku ochuťte solí a kajenským pepřem.

3

Květák omyjte, očistěte, pokrájejte a v robotu pomocí pulzování rozmělněte nahrubo. Občas robotem zatřeste, a květák tak prokypřete, dbejte aby se příliš "nerozčvachtal". Květák můžete také nahrubo nastrouhat a v případě potřeby ještě nadrobno nasekat.

4

Květák dejte do větší mísy a pokapejte citronovou šťávou. Přidejte vaječnou náhražku, strouhanku, cukr, sůl, drožďové vločky a sójové mléko a uhněťte v homogenní hmotu. Ochuťte muškátovým oříškem, pepřem, případně přisolte. Ze směsi vytvarujte 12 karbanátků (cca 1,5 cm silných).

5

V široké pánvi s nepřilnavým povrchem rozpalte olej a karbanátky postupně osmažte na středním plameni dozlatova (2–3 minuty z každé strany). Hotové karbanátky můžete udržovat teplé v troubě při 100 stupních (v horkovzdušné při 90 stupních).

6

Pohanku smíchejte se lžičkou margarínu a podávejte s karbanátky a omáčkou.

Květákové karbanátky s mangovou omáčkou  Foto: Květákové karbanátky s mangovou omáčkou, foto: Vaření pro vegany

Vaření pro vegany Foto:

Vaření pro vegany

100 báječných receptů na celý den

Jak různorodá a pestrá je ve skutečnosti veganská kuchyně? Nicole Justová ve své knize ukazuje, že i bez masa, mléčných výrobků a vajec můžete, jen s minimem námahy a času, uvařit skvělá a chutná jídla.

Autorčiným heslem je Veganem bez odpírání – ať už máte chuť na lehkou svačinku, vydatný oběd či hříšný dezert, stačí jen zalistovat knihou a vybrat si z nepřeberného množství inspirace.

Rolády, zeleninové pomazánky, kokosová mléčná rýže..., veganské vaření nikdy nebylo lákavější!

Vydalo nakladatelství IKAR

 

 

Videa

reklama

reklama