Květáková polévka s tyrolskými knedlíčky

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Květáková polévka s tyrolskými knedlíčky Foto:
Květáková polévka s tyrolskými knedlíčky
Foto: Karolína domácí kuchařka

Vyzkoušejte trochu jinou variantu květákové polévky. Ozvláštněte ji tyrolskými knedlíčky. Jsou skvělé, nedají vám moc práce a k této polévce se hodí dokonale!

Suroviny
máslo 1 lžíce
hladká mouka 1 lžíce
sůl
čerstvě namletý pepř
mléko 250 ml
smetana ke šlehání 100 ml
nasekaná pažitka 1 lžíce
Na knedlíčky:
prorostlá slanina 150 g
houska 3 ks
hladkolistá petržel 1 hrst
sůl
mléko 150 ml
vejce 1 ks
rozpuštěné máslo 2 lžíce
Postup
1

Slaninu nakrájejte na kostičky, opečte na pánvi, a když pustí tuk, přidejte housku pokrájenou na kostičky a osmahněte dozlatova a křupava. Pokud je vypečeného tuku málo, můžete přidat lžíci až dvě másla nebo ke slanině na kostičky nakrájený špek. V míse si připravte těstíčko z mouky, soli, mléka, vejce a rozpuštěného másla. Pak do něj zamíchejte housku se slaninou, petrželku, propracujte a nechte odpočívat, než uvaříte polévku. Zatímco těsto odpočívá, rozehřejte v hrnci máslo, zasypte moukou, promíchejte a mouku osmahněte. Zalijte necelým litrem vody, prošlehejte, osolte, ochuťte muškátovým oříškem a troškou mletého pepře a přiveďte k varu, občas promíchejte.

2

Vařte 5–10 minut, než připravíte květák a knedlíčky. Z odpočinutého těsta na pomoučeném prkénku vytvarujte kouličky ve velikosti vlašského ořechu. Květák očistěte a rozeberte na menší růžičky – košťál pokrájejte a přidejte do polévky. Velikost květáků se velmi liší, proto použijte buď, celý nebo polovinu, cílem je, aby ho bylo v polévce hodně. Dolijte mlékem a až začne vařit, přidejte i knedlíčky.

3

Vařte dalších 5 minut a polévku vypněte. Mezitím rozmíchejte žloutek se smetanou a vmíchejte ji do polévky. Posypte pažitkou a podávejte.

Květáková polévka s tyrolskými knedlíčky Foto:

Květáková polévka s tyrolskými knedlíčky, foto: Karolína, domácí kuchařka

Karolína, domácí kuchařka – Štěstí z kuchyně

Karolína domcí kuchařka / Štěstí z kuchyně Foto:

Tato kniha navazuje na první, velice úspěšnou, kuchařku Karolíny Kamberské - Karolína, domácí kuchařka - i na její stejnojmenný populární pořad na TV Prima. Šest přehledných kapitol nabízí prověřená a nápaditá jídla pro všední i sváteční den a různé životní situace. Jídlo je pro Karolínu jistotou, která přináší do života radost - a to i tehdy, když na vás jinak dopadá hromada starostí. Proto tuto kuchařku nazvala příznačně Štěstí z kuchyně.

Inspiraci pro své recepty Karolína hledá nejčastěji v tradiční české kuchyni, ráda vychází z kuchařek z období první republiky, rozhlíží se ale i po kuchyních našich sousedů a pro nápady se občas vypraví i dál, hlavně na jih, který na nás středoevropany působí tak blahodárně... Tradiční recepty ráda přetváří do lehčí a moderní podoby, ale vždy s respektem k jejich kouzlu. Karolíniny recepty jsou přehledné, jednoduché a praktické a jsou tak lákavou inspirací pro zkušené i začínající domácí kuchařky i kuchaře.

Videa

reklama

reklama