Květáková polévka s miso pastou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Květáková polévka s miso a opečeným tofu Foto:
Květáková polévka s miso a opečeným tofu
Foto: Marie Bartošová / Nejbarevnější kuchařka

Polévka, která ve vás díky miso pastě, sójové omáčce a sezamovému oleji ve spojení s jemnou chutí koření vyvolá myšlenky na Japonsko. Je krémová, lehoučká a v téhle podobě bude pro vás květák určitě příjemným překvapením.

Článek

Nejlepší recepty na krémové polévky Foto:

20 receptů pro milovníky krémových polévek

Krémové polévky jsou velmi oblíbené. Jejich hladivá struktura je zvláště v zimě vyloženě příjemná. Krémovou polévku lze připravit z mnoha druhů zeleniny nebo luštěnin, a...
Suroviny
sezamový olej 2 lžíce + na zakapání
cibule 1 ks
nasekaný zázvor 1 lžíce
nasekaný česnek 1 lžíce
bílá část pórku 1/2 ks
malý květák 1 ks
pastinák nebo kořenová petržel 1 ks
voda asi 500 ml
miso pasta 1 lžíce
kokosové mléko 200 ml
mletý zelený kardamom (nebo celý lusk) 1/2 lžičky
mletý muškátový oříšek 1 špetka
Dochucení:
med 1 lžíce
šťáva z asi 1/2 citronu
sůl
Postup
1

Květák rozeberte na růžičky, košťál očistěte a nakrájejte na menší kusy. Pastinák oloupejte a nakrájejte nahrubo a stejně tak pórek a cibuli.

2

Ve větším hrnci rozehřejte sezamový olej, přidejte připravenou zeleninu (několik růžiček květáku si ponechte na dozdobení) a na mírném plameni opékejte ze všech stran zhruba 10 minut. Pak přidejte česnek, zázvor a koření. Nechte rozvonět a zalijte zhruba 500 ml vody, aby byla zelenina ponořená. Vařte doměkka.

3

Když je zelenina uvařená, přidejte miso pastu a kokosové mléko. Rozmixujte dohladka a nakonec jen dochuťte citronovou šťávou, medem, sójovou omáčkou a solí.

4

Servírujte se syrovým květákem nakrájeným na tenké plátky a zakapejte sezamovým olejem.

PRIMA TIPY:

• Při použití celého kardamomu nezapomeňte před mixováním semena z lusku vyndat.

• K téhle polévce skvěle sedne uzené tofu nakrájené na malé kostičky a zprudka opečené ve vyšší vrstvě oleje dokřupava.

• Nejbarevnější květák a spoustu jiné barevné zeleniny seženete v Makru a v sezoně i na farmářských trzích.

Nejbarevnější kuchařka

Nejbarevnější kuchařka Foto:

Kamila KAMU Rundusová

Nejbarevnější kuchařka je určena všem, kteří milují jídlo, život, cestování a hledání nových pestrých chutí a vůní. Všem, kteří rádi objevují barevné světové kultury skrze jídlo, baví je příběhy a nebojí se experimentovat. Je to knížka plná tradičních receptů, které jsem získala při svých cestách od kuchařek, kuchařů a hospodyněk z celého světa a které jsou upraveny tak, aby se daly uvařit v českých podmínkách a přitom neztratily na své chuti. Naopak. Všechna jídla hýří barvami, výraznými chutěmi a láskou. Konečně jsou ta nejoblíbenější jídla nejbarevnějších zemí světa pohromadě v jedné knize a vy je můžete doma bez sebemenšího strachu uvařit. Protože v jednoduchosti je síla a fantazii se meze nekladou.

Objevte to nejlepší z vietnamské, čínské, korejské, japonské, peruánské či mexické kuchyně společně s mými vybranými autorskými recepty a nechte se inspirovat. Nejbarevnější kuchařka je jednoduše pro všechny, co mají rádi pestrost a barvy v srdci, životě i na talíři.

Videa

reklama

reklama