Kváskové lívance

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Kváskové lívance  Foto:
Kváskové lívance
Foto: Kitchenette.cz

Pokud jste se stali kváskovými chovateli a máte rádi kromě dobrého domácího chleba i sladké, tak vás pravděpodobně potěší tento recept. Lívance si dejte jako vydatnou víkendovou snídani nebo jednou za čas jako večeři, když na zahradě dozrává ovoce.

Lívance nepatří k nejzdravějším jídlům, ale dá se tomu trochu pomoci. Markéta z food blogu Kitchenette.cz připravila recept na lívance po svém, tedy zdravěji. Část hladké mouky nahradila ovesnými vločkami a celozrnnou špaldovou moukou. Můžete přidat i nějaká semínka, podle chuti... My máme v receptu semínka chia, ale stejně tak lze použít drcená lněná, mák nebo sezam.

Kváskové lívance , Foto: Kitchenette.cz

Kváskové lívance. Foto: Kitchenette.cz

Suroviny
Lívance:
kvásek z celozrnné žitné mouky 130 g
plnotučné mléko 450 ml
celozrnná – špaldová mouka 50 g
jemné ovesné vločky 100 g
vanilkový extrakt 1/2 lžičky
chia semínka 3–6 lžic
citronová kůra 1/2 lžičky
mořská sůl 1 špetka
vejce 1 ks
Servírování:
čerstvé ovoce
vanilkový cukr na posypání
Postup
1

Připravený kvásek smíchejte ve velké míse se všemi ingrediencemi kromě vajec. Vznikne vám řídké těsto, které zakryjte fólií a nechte do druhého dne odpočívat v lednici.

2

Druhý den, přibližně hodinu před servírováním (smažením), těsto vyndejte, vmíchejte vejce a nechte při pokojové teplotě znovu vykynout.

3

Připravené těsto smažte na pánvi nebo lívanečníku velmi zvolna. Ideálně na troše kvalitního oleje nebo přepuštěném másle ghí, které se nepřepaluje a dodá lívancům skvělou chuť. Otáčejte jednotlivé lívance, až když uvidíte bublinky a těsto bude téměř propečené. Tak budou mít čas vzejít do nadýchané podoby a dostatečně se propéct.

4

Prima tip: Možností, s čím lívance servírovat, je mnoho. Místo řeckého jogurtu vyzkoušejte zakysanou smetanu, ušlehanou šlehačku nebo mascarpone. Sladký základ může místo marmelády tvořit nutella nebo javorový sirup. A ovoce vyberte podle chuti a sezóny :)

Kváskové lívance , Foto: Kitchenette.cz

Kváskové lívance. Foto: Kitchenette.cz

Kváskové lívance , Foto: Kitchenette.cz

Kváskové lívance. Foto: Kitchenette.cz

 

Markéta Pavleje, Foto: Objevte nový food blog!

Kitchenette.cz je jeden z nejhezčích food blogů v Čechách. Jeho autorka – Markéta Pavleje Šimrová je známou vizážistkou, která si z prostředí módy často odskakuje do kuchyně a tam vaří neskutečné dobroty.

I na fotkách je vidět, že Markéta má velké vizuální cítění, okamžitě na ty laskominy dostanete chuť. Na blogu najdete recepty, které určitě zvládnete uvařit, navíc jsou většinou zdravé, ze základních surovin, ideálně čerstvých a z velké části regionálních a sezonních.

 

 

Videa

reklama

reklama