Kuskus s chřestem a kozím sýrem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Kuskus s chřestem a kozím sýrem  Foto:
Kuskus s chřestem a kozím sýrem
Foto: archiv Billa

Sezona chřestu je krátká, takže je potřeba si ji pořádně užít. Chřest je totiž nejen velmi chutný, ale také zdravý. Zkuste ho tentokrát připravit jako salát s kuskusem a aromatickým kozím sýrem. Pokud nemáte kozinku rádi, použijte například feta sýr.

Podívejte se, jak jednoduše oloupat chřest! Pokud tuto zeleninu vaříte často, doporučujeme speciální dvoubřitou škrabku, přesvědčte se, že její pořízení má smysl :) U zeleného chřestu pak stačí oloupat pouze spodní třetinu.

Suroviny
zelený chřest 1 svazek
bílý chřest 1 svazek
šalotka, nadrobno nasekaná 1 ks
vývar ze zeleninového bujónu 2 hrnky
kuskus 200 g
čerstvý kozí sýr 100 g
sůl
čerstvě namletý pepř
Postup
1

Kuskus zalijte horkým vývarem ze zeleninového bujonu. Nechte odstát, dokud se tekutina nevstřebá a kuskus promíchejte vidličkou, aby zůstal sypký. Přidejte nasekanou šalotku.

2

Chřest omyjte, odstraňte dřevnaté konce, bílý chřest oloupejte si 2 cm pod hlavičkou a pokračujte až ke spodnímu konci výhonku. Chřestové pazochy svažte kuchyňským provázkem, aby se při vaření stonky nepolámaly. Do velkého hrnce dejte vařit vodu. Až začne vřít, přidejte 2 lžíce soli, lžíci cukru a polovinu citronu. Vařte zvlášť bílý a zelený chřest po dobu přibližně 7 minut.

3

Vychladlý chřest nakrájejte na 2cm kousky, přidejte ke kuskusu. Osolte, opepřete, zakapejte olivovým olejem a citronem podle chuti a zdobte rozdrobeným kozím sýrem.

Kuskus s chřestem a kozím sýrem  Foto:

Kuskus s chřestem a kozím sýrem, foto: archiv Billa

Videa

reklama

reklama