Kuřecí vrabec s teplým zelným salátem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Kuřecí vrabec  Foto:
Kuřecí vrabec
Foto: Večeře u Florentýny

Mám ráda chuť moravského vrabce a chtěla jsem ji dostat i do rychlých všednodenních večeří. Jenomže prorostlejšímu vepřovému masu dlouho trvá, než změkne. A tak jsem vzala vykostěná kuřecí stehna a zkombinovala je s teplým zelným salátem.

Další recepty na teplé večeře od Florentýny najdete v podzimním čísle časopisu Prima FRESH, které je v prodeji od 14. září:

Článek

Pestré chuti podzimu s Prima FRESH  Foto:

Vychutnejte si pestré chutě podzimu s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Podzimní číslo časopisu Prima FRESH najdete v prodejní síti již od 14. září a opět v něm nechybí spousta originálních receptů, s kterými si užijete podzim plný chutí, vůní...
Suroviny
Maso:
kuřecí stehenní řízky 800 g
sůl zhruba 1 lžička
velká cibule 1 ks
česnek 1 stroužek
sádlo 2 lžíce
majoránka 2 vrchovaté lžičky
kmín 1/2 lžičky
plnotučná hořčice 3 lžíce
Salát:
špičaté zelí nebo malá hlávka bílého zelí 600 g
cibule 1 ks
rostlinný olej 4 lžíce
kmín 1 lžička
sůl 1 velká špetka
bílý vinný ocet 4 lžíce
cukr 1 lžička
Postup
1

Maso nakrájejte na nudličky a osolte. Moc se netrapte s tím, jak budou vypadat, stačí, když nejdřív maso rozříznete v místech, kde se samovolně mezi svaly rozpadá, a pak tyhle kousky ještě několikrát překrojíte.

2

Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte, trochu ho rozmáčkněte a nasekejte co nejvíc najemno.

3

Velkou pánev začněte rozehřívat na nejvyšším stupni. Jakmile bude dost horká, rozpusťte v ní sádlo a krátce nato přidejte všechno maso. Nechte ho bez míchání 1 až 2 minuty opékat opravdu zprudka dozlatova.

4

Promíchejte, zasypte cibulí a česnekem, rozemnutou majoránkou a celým kmínem, přidejte hořčici, nemíchejte a nechte 1 až 2 minuty opékat. Promíchejte, ztlumte na střední stupen a za občasného promíchání nechte 10 minut opékat. Snižte na nejnižší stupeň, podlijte 100 ml vody a promíchejte. Nechte dojít a změknout, a pokud by vám chyběla omáčka, můžete dolít ještě trochu horké vody a dochutit.

5

Mezitím připravte zelný salát. Z hlávky sejměte zavadlé listy, rozčtvrťte ji a nakrájejte na nudličky silné kolem 1 cm. Košťálu se vyhněte, je příliš tuhý, vyřízněte ho nebo krájejte kolem něj. Cibuli nakrájejte na tenké plátky. Ve velké pánvi nebo širším kastrolu rozehřejte olej, vhoďte na něj cibuli, zelí, kmín a sůl a nechte chvíli zprudka a za letmého míchání změknout. Zelí zavadne a trochu zprůsvitní, částečně změkne, ale nemělo by dojít až úplně doměkka. Pokud by se připalovalo, podlijte ho 1–2 lžícemi vody. Měknutí trvá jen 3 až 5 minut podle velikosti pánve. Teplé zelí podlijte octem a nechte ho odpařit, nakonec dochuťte cukrem.

6

Zelí rozdělte na talíře a podávejte s měkkým masem.

PRIMA TIP: Maso můžete nakrájet předem, promíchat s hořčicí, cibulí, česnekem, solí i kořením a nechat odležet v lednici. Když přijde doba večeře, jen rozpálíte pánev a budete pokračovat podle receptu.

Kuřecí vrabec  Foto: Kuřecí vrabec; foto: Večeře u Florentýny

Večeře u Florentýny Foto:

VEČEŘE U FLORENTÝNY

Jana Florentýna Zatloukalová

Zkušená autorka kuchařek pro dceru, podle kterých dokáže vařit i člověk, který do kuchyně vkročí poprvé, odpovídá ve své nejnovější kuchařce na palčivou otázku mnoha domácností: Co bude dnes k večeři?

Vlastně přesněji: Co bude dnes k večeři, aby to bylo rychlé, levné a zdravé? Pro všechny maminky, manželky, milenky, jejich partnery a děti sepsala sto receptů na celý rok. V každém ročním období nabízí přes dvacet receptů na snadné a rychlé večeře a k tomu spoustu nápadů a inspirace na další variace. Teplé večeře tak můžete podávat každý den.

Více na www.kucharkaprodceru.cz, kde si knihu za 449 Kč můžete i koupit.

Uložit

Videa

reklama

reklama