Kuřecí tikka masala

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Tikka Masala  Foto:
Tikka Masala
Foto: Kateřina Obrazová THINKFOOD.CZ

Vyzkoušejte kuřecí tikka masala, která podle Jirky Štifta patří k nejpopulárnějším jídlům restaurace Essensia hotelu Mandarin Oriental Prague. Pečou ji tu podle tradice v tandúru, doma si ale maso můžete upéct i v troubě.

Prohlédněte si fotogalerii s přípravou Tikka masala krok za krokem:

Tikka masala - krok za krokem - Obrázek 1 Foto:

Suroviny
cibule, nakrájené najemno 6 ks
rajčata, nasekaná na malé kostičky 3 ks
zázvor, nasekaný najemno 3 lžíce
česnek, nasekaný najemno 1 lžíce
velká sladká chilli paprička, očištěná a nasekaná najemno 2 ks
badyán 2 ks
zelený karadamon 5 ks
celý římský kmín 1 lžička
mletý koriandr 1 lžíce
mletý římský kmín 1 lžička
koření Garam masala 1 vrchovatá lžíce
kurkuma 1 lžička
mletá sladká paprika 1 lžíce
sušené mleté chilli 1/2 lžičky
nasekaný čerstvý koriandr 2 plné hrsti
Marinování:
kuřecí stehna 400 g
šťáva ze dvou limetek
koření tandori masala 2 lžíce
koření garam masala 1 lžička
sůl
olej 2 lžíce
jogurt 3 lžíce
Postup
1

Marinování: Kuřecí stehna očistíme od chrupavek a nakrájíme na větší kostky, přibližně 2 x 2 cm. Osolíme, kořeníme tandori a garam masalou. Vmasírujeme do masa. Přilijeme olej a šťávu z limetek a zamícháme. Nakonec vmícháme jogurt a necháme v lednici hodinu marinovat.

2

Tikka masala: Na středně rozpáleném oleji krátce osmahneme koření: římský kmín celý, kardamon, badyán, skořici, hřebíček, bobkový list. Přidáme zázvor, česnek a chilli a krátce zarestujeme. Dále vsypeme cibuli a restujeme, dokud se cibule nesvaří na ⅔ objemu. Poté přidáme rajčata a restujeme dalších 5 minut. Stáhneme teplotu a vmícháme koření: tandori masala, římský kmín mletý, koriandr mletý, kurkumu, papriku, chilli. Prohřejeme a přidáme rajčatový protlak. Krátce zarestujeme. Podlijeme přibližně 4 dcl vody a dusíme 45 minut na střední plamen. Dochutíme solí. Masalu je možné zjemnit přidáním 2 dcl 33% smetany.

3

Kuřecí maso vložíme na pekáč a pečeme v troubě při teplotě 190 stupňů 8–10 minut. Upečené vložíme do omáčky a krátce provaříme. Před podáváním vsypeme čerstvý koriandr. Podáváme s basmati rýží nebo papadamy.

Tikka Masala  Foto: Kateřina Obrazová THINKFOOD.CZ

Tikka masala. Foto: Kateřina Obrazová THINKFOOD.CZ

 

Přečtěte si také rozhovor s Jirkou Štiftem, kde se mimo jiné dočtete, kam pro exotické ingredience, protože až si přečtete ten seznam k receptu, nebudete vědět, kudy kam…

Článek

Na návštěvě u Jiřího Štifta  Foto: Kateřina Obrazová THINKFOOD.CZ

Na návštěvě u Jiřího Štifta

Byli jsme hosty Jiřího Štifta, jenž bezesporu patří k největším talentům české gastronomické scény. Jiří nás pozval do kuchyně restaurace Essensia hotelu Mandarin Oriental...

Thinkfood.cz

Když jídlo, tak Thinkfood.cz

ThinkFood.cz je blog o všech skvělých „když“ kolem jídla. Protože nejlepší jsou chvíle, když se něco děje. U sporáku, u stolu, s přáteli.

 ThinkFood.cz je blog o jídle, nad kterým přemýšlíte. Vařte, jezte… a přemýšlejte.

ThinkFood na jaře 2013 založila Kateřina Obrazová a pod jejím vedením ho připravuje Idealab. Zajímá nás kvalitní jídlo, suroviny a recepty, ale i širší souvislosti okolo jídla. Přidejte kvalitní design, fotografie a jste tady správně.

Videa

reklama

reklama