Kuřecí špízy s bramborovou tortillou a karamelizovanou cibulí

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Kuřecí špízy s bramborovou tortillou a karamelizovanou cibulí  Foto:
Kuřecí špízy s bramborovou tortillou a karamelizovanou cibulí
Foto: archiv FTV Prima

Šťavnaté a skvěle dochucené kuřecí špízky podávejte se španělskou tortillou z brambor a parádní sladkokyselou marmeládou z červené cibule. Tento výborný španělský recept uvařili kuchař David Díaz Delgado a herec Pavel Batěk v pořadu Ohnivý kuře pod pokličkou.

Sledujte novou řadu kulinární soutěž Ohnivý kuře pod pokličkou každou neděli ve 14.15 na Primě!

Suroviny
Kuře:
kuřecí stehenní řízky 4 ks
čerstvý rozmarýn 5 g
chilli-česneková omáčka 1 lžíce
česnek 4 stroužky
med 1 lžíce
sůl a čerstvě namletý pepř
Tortilla:
bílá cibule 150 g
brambory typu A nebo B 600 g
sůl 10 g
čerstvě namletý pepř
vejce 7 ks
česnek 2 stroužky
hladkolistá petržel 1 snítka
Cibule:
červená cibule 300 g
olivový olej 1 lžíce
špetka soli
červené víno 200 ml
Postup
1

Kuře: Vykostěná kuřecí stehna osolte, opepřete a namarinujte s medem, chilli-česnekovou omáčkou a bylinkami.

2

Na oleji orestujte česnek a opečte maso dohněda po obou stranách. Pánev přiklopte pokličkou a dejte stranou.

3

Tortilla: Brambory oloupejte a nakrájejte na menší plátky. V pánvi rozpalte 40 g oleje a nechte na něm zesklovatět najemno nakrájenou cibuli a česnek.

4

V misce promíchejte nakrájené brambory se solí a pepřem a přidejte je do pánve k cibuli. Promíchejte, přiklopte pokličkou a na mírném ohni pečte, dokud brambory nezměknou, trvá to přibližně 15 minut. Občas promíchejte.

5

Ve větší misce rozšlehejte vejce, přidejte změklé brambory a promíchejte. V širší pánvi vhodné do trouby rozpalte 20 g oleje, přidejte bramborovou směs s vejci a pánev vložte do trouby rozehřáté na 180 ºC na 7 minut. Poté pánev vyndejte z trouby, tortillu vyklopte na plech a vraťte ji zpět do trouby na 3 minuty.

6

Karamelizovaná cibule: Cibuli nakrájejte na jemné kroužky a zpěňte ji na rozpáleném oleji. Přidejte cukr a nechte ho zkaramelizovat. Osolte, přilijte ocet a červené víno a promíchejte. Vařte asi 30 minut, až bude cibule měkká a tekutina se téměř vyvaří a zkaramelizuje.

Kuřecí špízy s bramborovou tortillou a karamelizovanou cibulí  Foto: Kuřecí špízy s bramborovou tortillou a karamelizovanou cibulí; foto: archiv FTV Prima

V třetím díle pořadu Ohnivý kuře pod pokličkou najdete i další nevšední recepty, které připravili šéfkuchaři David Díaz Delgado a Gianfranco Ciozza za přispění seriálových herců Pavla Baťka a Jakuba Prachaře:

Ohnivý kuře pod pokličkou - 3.díl Foto: Ohnivý kuře pod pokličkou – 3.díl; foto: archiv FTV Prima

Videa

reklama

reklama