Kuřecí satay s omáčkou z burákového másla

Doba přípravy:
Počet porcí: 2–4
Kuřecí satay s omáčkou z burákového másla Foto:
Kuřecí satay s omáčkou z burákového másla
Foto: Vylízaný talíř

Kombinace burákového másla, rybí omáčky, čerstvé limetkové šťávy a koriandru vás vystřelí do oblak. Nebo alespoň do stánku u pláže někde v Thajsku. Tak rozpalujte grily, jde se na to!

Suroviny
kuřecí prsa 1/2 kg
rybí omáčka 2 lžíce
najemno nastrouhaný či drcený čerstvý zázvor 1 lžíce
limetková šťáva 1/4 hrnku
česnek, utřený 2 stroužky
tmavý cukr 1 lžíce
chilli paprička podle chuti
čerstvý koriandr
dřevěné špízky
Omáčka z burákového másla:
oloupaný zázvor 2,5 cm
česnek 1 malý stroužek
limetková šťáva 1 lžíce
hnědý cukr 1 lžíce
případně chilli paprička podle chuti
Postup
1

Dřevěné špízky namočte do vody. Musí se pořádně nasáknout vodou – dejte je koupat alespoň půl hodiny před tím, než budete grilovat.

2

Kuřecí prsa nakrájejte na 3–4cm široké plátky.

3

V misce smíchejte všechny ingredience na marinádu a pořádně metličkou promíchejte. Pokud se vám nechce třít česnek a zázvor, můžete vše pomixovat ručním mixérem.

4

Každý kousek masa pořádně vymáchejte v marinádě a nejlépe v igelitovém zip-lock pytlíku nechte spolu se vší zbylou marinádou marinovat alespoň 30 minut, nejlépe samozřejmě přes noc.

5

Mezitím si připravte omáčku z burákového másla. Všechny ingredience dejte do misky, přidejte cca 1/2 hrnku vody a ručním mixérem vymixujte do hladké pasty. Pokud bude stále moc hustá, po lžíci přidávejte další vodu.

6

Výborná je variace s kokosovým mlékem – prostě jím nahradíte vodu v receptu.

7

Rozpalte gril, na špízky napíchejte maso jako hada a ogrilujte dozlatova.

8

Podávejte s omáčkou, zasypané čerstvým koriandrem.

Kuřecí satay s omáčkou z burákového másla 2 Foto: Kuřecí satay s omáčkou z burákového másla; foto: Vylízaný talíř

Vylízaný talíř

Vylízaný talíř Foto:

Terezie chce na svém blogu www.vylizanytalir.cz ukázat, že hranice mezi zdravým a geniálně chutným jídlem neexistuje a že i hard core foodies si přijdou na své a zároveň budou jíst zdravě a cítit se o poznání lépe. Život v New Yorku ji nakazil používáním všech možných superfoods, ořechů, semínek, vhodnou kombinací zeleniny a hlavně vařením z kvalitních, opravdových, lokálních potravin.

Díky dlouhodobým zdravotním potížím má poměrně rozsáhlé znalosti o tom, jak správným jídlem svému tělu pomoci, aby fungovalo lépe, bez bolestí a omezení. Svoje recepty se snaží koncipovat tak, aby byly pokud možno časově nenáročné a zvládli jste je při klasické rodinné a pracovní honičce. Jejím cílem je především ukázat, že na bezlepkové dietě a "zdravém životním stylu" není nic děsivého, není to ortel smrti pod taktovkou mdlých a suchých pokrmů, a že nemusíte rezignovat na dobrou paštičku a pořádně propečenou flákotu. Není ani nutriční specialistka ani kuchařka ani novinářka. Jídlo ji prostě jenom baví, a pokud bude vás bavit si o něm číst, bude to pro ni tou největší odměnou..

Videa

reklama

reklama