Kuřecí řízky s houbovou omáčkou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Kuřecí řízky s houbovou omáčkou Foto:
Kuřecí řízky s houbovou omáčkou
Foto: isifa.com

Česká nedělní klasika – smažený řízek – je skvělá sama o sobě. Přesto jí můžete dodat nový rozměr. V houbařské sezoně ji oživte omáčkou z lesních hub, a když nerostou, vyzkoušejte jemnější z žampionů. Tahle kombinace vás příjemně překvapí!

Suroviny
filety z kuřecích prsou 4 ks
rozšlehané vejce 1 ks
čerstvá strouhanka 2 hrnky
vločková sůl (maldon) 1 špetka
pepř 1 špetka
omáčka
bílé žampiony nebo směs lesních hub 250 g
máslo 2 lžíce
plnotučné mléko 300 ml
Postup
1

Houby nakrájejte a rozehřívejte máslo na středně velké pánvi, dokud nezačne pěnit. Přidejte houby a poduste je doměkka. Poprašte moukou a za stálého míchání povařte asi 2 minuty.

2

Našlehejte trochu mléka do pěny a po malých dávkách je zašlehejte do omáčky. Ochuťte solí a pepřem.

3

Položte na prkénko potravinovou fólii nebo pečicí papír, na ni položte kuřecí plátky a na ně opět potravinovou fólii či pečicí papír.

4

Paličkou naklepejte řízky do tenka.

5

Připravte si suroviny na obalení: talíř s moukou, misku s našlehaným vejcem a talíř se strouhankou.

6

Obalte řízky v mouce, dobře vymáchejte ve vejci a potom důkladně vtlačte do povrchu strouhanku.

7

Na více než středně vysoké teplotě smažte řízky po obou stranách asi 4 minuty nebo dokud nebudou dobře propečené a zlatavé. Uchovejte je teplé v troubě.

8

Řízky podávejte se šťouchanými brambory nebo bramborovou kaší, houbovou omáčkou a s hráškem nebo fazolkami jako přílohou.

Podávejte: se šťouchanými bramborami a mladými zelenými fazolkami nebo hráškem

Videa

reklama

reklama