Kuřecí řízek s pažitkovým pestem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Kuřecí řízek s pažitkovým pestem Foto:
Kuřecí řízek s pažitkovým pestem
Foto: profimedia.cz

Řízek s pestem? Zní to trochu netradičně, ale určitě to vyzkoušejte, protože je to opravdová lahůdka. A domácího pesta si udělejte klidně víc a můžete ho použít i na těstoviny.

Suroviny
hladká mouka ochucená solí a pepřem 2 lžíce
vejce 1 ks
mléko 2 lžíce
čerstvá pažitka 2 lžíce
hladkolistá petržel 2 lžíce
strouhanka z bílého chleba 100 g
kuřecí prsa 4 plátky
máslo 30 g
olivový olej 2–3 lžíce
Na pesto:
mandlové hoblinky 30 g
čerstvá pažitka 30 g
česnek 1 stroužek
nastrouhaný parmazán 15 g
sůl
čerstvě namletý pepř
Postup
1

Pesto: Do vysoké nádoby dejte mandle, přidejte pažitku, česnek a tyčovým mixérem nahrubo vše nasekejte. Postupně přidávejte olej, abyste vyšlehali pastu. Vmíchejte nastrouhaný sýr, dochuťte solí a pepřem a pesto přendejte do misky.

2

Ochucenou mouku nasypte na jeden talíř a strouhanku na druhý. Lehce našlehejte vejce s mlékem v mělké nádobě a přidejte do směsi bylinky. Obalte každý kousek masa v mouce. Potom v našlehaném vejci a nakonec ve strouhance, do které ho trochu přitlačte.

3

Na teflonové pánvi rozehřejte polovinu másla a polovinu oleje na střední teplotu a opečte dva řízky 3 minuty po každé straně a trochu je přitlačujte dolů, až budou zlatohnědé a měkké. Vyndejte z pánve a uchovejte v teple.

4

Pánev vytřete kuchyňskou utěrkou, abyste odstranili všechnu opadanou strouhanku. Přidejte zbylé máslo a olej až bude směs rozehřátá, opečte ostatní plátky. Řízky podávejte s novými bramborami trochou pesta navrchu a mladými hráškovými lusky.

Kuřecí řízek s pažitkovým pestem Foto:

Kuřecí řízek s pažitkovým pestem, foto: Profimedia.cz

Videa

reklama

reklama