Kuřecí řízek marinovaný v jogurtu se smetanovými brambory

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Kuřecí řízek marinovaný v jogurtu se smetanovými brambory Foto:
Kuřecí řízek marinovaný v jogurtu se smetanovými brambory
Foto: Hermína / Prima

Křupavý smažený řízek je klasika, kterou si občas dáme rádi všichni. I s tímto tradičním jídlem si můžete pohrát a dát mu nový švih. Karolína, domácí kuchařka, nám ve své show ukázala recept na řízek marinovaný v jogurtu, který mu zajistí šťavnatost. A nabídla i pikantní verzi pro dospělé.

Sledujte novou kulinární show Karolína, domácí kuchařka, každou sobotu v 18.00 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Suroviny
bílý jogurt 150 ml
kuřecí prsní řízky 4 ks
sůl
čerstvě namletý pepř
vejce 1 ks
chilli paprička, kajenský pepř nebo pálivá mletá paprika
strouhanka na obalování
černá sezamová semínka
olej na smažení
Smetanové brambory:
brambory
sůl
sladká paprika
rozmarýn
Postup
1

Řízky jemně naklepeme, osolíme a opepříme. Jogurt rozšleháme s vajíčkem, také ho osolíme a opepříme. Řízky dáme do uzavíratelné dózy a přidáme k nim jogurtovou směs, tak aby byly obalené ze všech stran. Dáme marinovat do chladničky – klidně na dva dny, ale nejmíň přes noc.

2

Připravíme si hluboký talíř se strouhankou promíchanou se sezamem. Řízky vyndáme ze směsi a bez otírání (pěkně se vším tím jogurtem) obalujeme ve strouhance. Dětská varianta tady končí.

3

Chlapská varianta vznikne, když do strouhanky se sezamem přidáme ještě najemno nasekanou chilli papričku a trošku kajenského pepře (množství podle toho, jak ostrého máme chlapa). Smažíme normálně v oleji na pánvi.

4

Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, čím tenčí budou, tím menší bude doba pečení. Smetanu promícháme se solí (nebojte se použít jí dost, brambory to potřebují), paprikou i rozmarýnem. Pak nakrájené brambory v míse promícháme se smetanou.

5

Zapékací misku vymažeme máslem, vyrovnáme do ní směs a nahoře ozdobíme pár snítkami rozmarýnu. Pečeme hodinu. Pak vyndáme, nahoru naklademe pár tenkých plátků másla a necháme ještě dvacet minut dopéct. Tyto doby jsou orientační. Nejlepší je nenápadně někde na boku vytáhnout brambůrku a ochutnat...

Videa

reklama

reklama