Kuřecí polévka se zázvorem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Kuřecí polévka se zázvorem  Foto:
Kuřecí polévka se zázvorem
Foto: Marek Bartoš / Kulinárium

Silná kuřecí polévka léčí většinu neduhů těla i duše ve všech kulturách, v Asii ji doplňuje čerstvý zázvor, který zahřívá, posiluje imunitu a pomáhá ulevit i při astmatu, chilli papričky protáhnou rýmou ucpaný nos a česnek funguje jako přírodní antibiotikum. Uvařte si tenhle elixír zdraví!

Článek

Slepičí polévka se strouháním Foto:

20 receptů na zázračnou kuřecí polévku ze všech koutů světa

Kuřecí vývar je lék! To nám od dětství vštěpovaly maminky i babičky a všichni jsme měli šanci tuhle odvěkou pravdu potvrdit na vlastní kůži. Leze na vás chřipka? Máte...
Suroviny
kuřecí vývar 1 litr
voda 500 ml
česnek 3 stroužky
čerstvý zázvor 2cm kousek
kuřecí stehenní řízky 2 ks
pak choi salát 2 ks
menší cuketa 1 ks
limeta k podávání 1 ks
Postup
1

V hrnci promíchejte vývar a vodu. Česnek podrťte, zázvor nakrájejte na plátky, chilli papričku zbavte semínek a nasekejte nadrobno a vše přidejte do vývaru. Zahřívejte až k varu, snižte teplotu na nízký stupeň, vložte do vývaru maso, zakryjte poklicí a nechte pošírovat doměkka, zhruba 8–15 minut dle velikosti.

2

Salát pak choi rozdělte na listy, cuketu nakrájejte na plátky. Z vývaru vyjměte uvařené maso a vložte do něj pak choi salát a cuketu. Nechte je mírně zavadnout, trvá to zhruba 2 minuty.

3

Maso nechte mírně zchladnout a natrhejte ho vidličkou po vláknech na sousta. Rozdělte je do misek, přelijte vývarem a podávejte se skrojkem limety.

4

PRIMA TIP: Polévku můžete obměnit tak, že do každé misky s vývarem přidáte jeden syrový žloutek a dochutíte pár kapkami sójové omáčky.

METODA: Pošírování ve vodě

Suroviny se vaří v tekutině zahřáté na teplotu 70–82 °C. Tekutina se jen mírně chvěje a čas od času pustí jemnou bublinku. Výhodou je, že při takto šetrném varu surovina nemění tvar, jen chuť a konzistenci, a tak se pošírování hodí pro jemné maso, ryby a křehkou zeleninu. Příprava bývá velmi rychlá a šetrná a zachovává většinu vitaminů.

Kuřecí polévka se zázvorem  Foto: Kuřecí polévka se zázvorem; foto: Marek Bartoš / Kulinárium

Kulinárium

Kulinárium Foto:

ZDENĚK POHLREICH

Po sérii úspěšných kuchařek, představuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich knihu, která jim měla logicky předcházet. Kulinárium představuje 17 kuchařských metodik a sto receptů, kterými si je můžete vyzkoušet a naučit.

„O receptech vaření není,“ tvrdí Zdeněk Pohlreich. „Celý vtip je v tom, že jakmile ovládnete pravidla, už se jen zajímáte o nabídku matky přírody, kterou zpracujete tím nejlepším možným způsobem.“ Úvodní část předkládá charakteristiky metodik, detailnější popis následuje před každou tematickou kapitolou. Jasně tak pochopíte, co se se surovinou v hrnci, pánvi nebo v troubě děje a pochopíte, jak jednotlivá jídla vznikají. A můžete se pustit do zkoušení vlastních chuťových kombinací.

Vydalo nakladatelství Sevruga, 280 stran.

Videa

reklama

reklama