Kuřecí plátky se smetanou a hříbky & rýže se sladkým hráškem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Kuřecí plátky se smetanou a hříbky & rýže se sladkým hráškem  Foto:
Kuřecí plátky se smetanou a hříbky & rýže se sladkým hráškem
Foto: Karolína domácí kuchařka

Ideální podzimní večeře pro celou rodinu? Rozhodně Karolínin recept na kuřecí plátky se smetanou a hříbky a jako příloha rýže se sladkým hráškem.

Sledujte novou řadu kulinární show Karolína, domácí kuchařka, každou sobotu v 18.10 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Suroviny
kuřecí stehenní řízky 4 ks
máslo 2 lžíce
cibule 1 ks
sůl
drcený kmín 1 špetka
sladká paprika 1 lžička
smetana ke šlehání 150 ml
čerstvé hříbky 1 velká hrst
Rýže se sladkým hráškem:
dlouhozrnná rýže 300 g
olej nebo máslo 2 lžíce
sůl
cibule 1/2 ks
máslo 1 lžíce
mražený hrášek 200 g
cukr 2 lžičky
citronová šťáva 1 lžíce
Postup
1

Řízky pokrájejte na tenčí plátky, je-li to třeba, osolte je a opepřete. Máslo rozpusťte v kastrolu, opečte na něm cibuli do sklovata, odhrňte ji stranou a pak přidejte maso a také ho opečte, poprašte paprikou a zpěňte.

2

Poté přidejte hříbky, krátce opečte a přilijte smetanu. Přiklopte pokličkou a na mírném ohni 5 minut poduste. Sundejte poklici, promíchejte, ochutnejte, je-li třeba dochuťte a podávejte, nejlépe s rýží.

3

Rýže se sladkým hráškem: troubu předehřejte na 180 stupňů. Rýži propláchněte v cedníku vařící vodou a nechte okapat. V kastrole se silným dnem a vhodným do trouby (neměl by mít plastové uši) rozehřejte olej nebo máslo, vsypte rýži a opékejte ji a míchejte, dokud zrnka nezprůhlední, ale zůstanou bílá. Pak rýži osolte, přilijte jedenapůlkrát tolik vody, co je rýže (450 ml), navrch položte cibuli se zapíchnutým hřebíčkem a přiveďte k varu. Když je rýže zavařená, přiklopte kastrol policí a přesuňte ji do trouby a duste do měkka. Trvá to 2030 minut. Rýži ochutnejte, je-li měkká, vyhoďte cibuli, rýži promíchejte, aby vyšla pára a byla sypká. Zatímco je rýže v troubě, v kastrůlku rozpusťte máslo, dejte na něj mražený hrášek, přidejte cukr, citronovou šťávu a sůl, promíchněte, zakryjte pokličkou a nechte několik minut na mírném plameni. Že je hrášek hotový, nejlépe poznáte ochutnáním bude měkký, ale bude mít krásný kulatý tvar (delším varem by vám popraskal a ztratil šťavnatost). Jakmile dosáhnete tohoto stadia, vypněte plamen a nechte pod pokličkou stát, dokud nebude hotová rýže. Do hotové rýže pak hrášek opatrně vmíchejte i se šťávou.

Videa

reklama

reklama