Kuřecí paličky v hořčično-medové marinádě

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Kuřecí paličky v hořčično-medové marinádě Foto:
Kuřecí paličky v hořčično-medové marinádě
Foto: archiv Gurmet

Paličky představují ideální alternativu pro všechny, kteří odmítají s nehynoucí trpělivostí okusovat kostnatá kuřecí křídla, nebo pracně porcovat maso, a přesto touží po finančně nenáročné, ale skvělé večeři.

Suroviny
kuřecí paličky 8–12 ks
mrkev 2 ks
celer 2 řapíky
větší cibule 1 ks
červená paprika 1 ks
olivový olej 1 lžíce
kmín
sůl
Marináda:
med (tekutý) 1/2 hrnku
dijonská hořčice 1/4 hrnku
hořčičná semínka 1 lžička
drcený česnek 2 lžičky
olivový olej 2 lžíce
sůl (podle chuti)
Postup
1

MARINÁDA: Smíchejte v misce všechny ingredience na marinádu. Kuře vložte do igelitového sáčku (nejlépe uzavíratelného), přilijte ¾ marinády, uzavřete a obsah protřepejte, aby se paličky obalily ze všech stran. Pak sáček vložte nejméně na 4 hodiny do lednice.

2

Rozpalte troubu na 180 °C. Kuřecí paličky vysypte do pekáčku, podlijte půl hrnkem vody a pečte půl hodiny. Maso během pečení nezapomeňte potírat zbylou marinádou.

3

Omyjte mrkve, řapíkatý celer, papriku, oloupejte cibuli. Papriku zbavte semínek a zeleninu nakrájejte na proužky. Vložte vše do zapékací misky, pokapejte olejem, posypte kmínem, osolte, opepřete a promíchejte. Přidejte do trouby ke kuřeti a pečte 20 minut.

4

Hotové kuře má temně medovou barvu a křupavou kůrčičku (a zelenina je měkká). Rozdělte obojí na talíře a podávejte s bagetou nebo chlebem.

5

Prima tip: Zatoužíte-li po zdravějším způsobu úpravy, vyrovnejte paličky do trouby na olejem potřený rošt a ugrilujte. Zeleninu můžete upéct v ohnivzdorné misce zvlášť.

Gurmet Vaše škola vaření

Gurmet - archiv II.Měsíčník Gurmet (dříve Chef Gurmán) patří mezi nejlepší tuzemské časopisy o vaření už řadu let. Jeho velkou předností jsou vlastní recepty z dostupných surovin a s dobře vysvětleným postupem (některé krok za krokem), které pro focení připravují zkušení foodstylisté. Jsou tedy prověřené a všechny opravdu fungují! Za dlouhou dobu svého trvání Gurmet disponuje velkým archivem receptů, ze kterého pro vás pravidelně vybíráme ty nejlepší!

V aktuálních vydáních Gurmetu najdete řadu rubrik s klasickými či moderními tuzemskými i zajímavými regionálními pokrmy. Kromě domácích časopis představuje také jídla ze světových kuchyní (letos odstartoval projekt Gurmet kolem světa) a nezapomíná ani na zdravou výživu nebo vaření s dětmi a pro děti. Obsah Gurmetu doplňují zajímavé informace o známých, méně známých a sezonních surovinách, gastronomických trendech, dobrých restauracích či novinkách na trhu. Nenašli jste informaci, která vás zajímá? Ptejte se, odpověď najdete v poradně. S Gurmetem můžete také vyhrát v soutěžích nebo získat odměnu za dopis či výhodné předplatné. Přihlásit se můžete rovněž na kurzy vaření, které časopis pořádá každý měsíc (více na www.igurmet.cz).

Videa

reklama

reklama