Kuřecí kari s arašídovým olejem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Kuřecí kari Foto:
Kuřecí kari
Foto: Gurmet

Aromatická exotika na zahřátí a pročištění útrob pracuje s arašídovým olejem, který je pro přípravu jídel asijské kuchyně typický a dobře se snoubí s výrazným kořením.

Suroviny
kuřecí prsní řízky 300 g
arašídový olej 4 lžíce
červená cibule 1 ks
kokosové mléko 400 ml
žlutá kari pasta 2 lžíce
tamarindová pasta 1 lžíce
třtinový cukr 1 lžíce
limetka na ozdobu
jasmínová rýže k podávání
sůl
Postup
1

V pánvi (ideálně ve woku) rozpalte 2 lžíce oleje a zprudka na něm orestujte kuřecí maso nakrájené na kousky o velikosti sousta.

2

Vyjměte, pomocí kuchyňské papírové utěrky odsajte přebytečný tuk a nechte stranou v teple.

3

Do pánve přidejte zbylý olej a osmažte na něm cibuli nakrájenou na tenké plátky. Snižte teplotu, přilijte kokosové mléko, přidejte kari a tamarindovou pastu, cukr, promíchejte a zvolna 5 až 7 minut povařte. Přisypte kuřecí maso, promíchejte a společně vařte na mírném plameni dalších 10 minut.

4

Podávejte s plátky limetky a dušenou rýží.

Arašídový olej Foto: ThinkstockArašídový olej

Když je lisovaný zastudena, ponechává si arašídový olej v chuti stopu burských oříšků, v rafinované podobě náleží mezi neutrály. Skvěle si rozumí s drůbežím masem, sladkokyselými pokrmy asijského střihu či s remuládou.

Arašídový čili podzemnicový olej má světle žlutý odstín a je třeba počítat s jeho gelovitostí v případě, že se dostane do nižších teplot. Je lepší skladovat ho v chladnější komoře než v lednici. Spíš než nízké teploty mu ale vadí slunce. V horku a za intenzivního svitu rychle žlukne. K delším úpravám při vysokých teplotách se hodí pouze ten rafinovaný.

Časopis Gurmet – Vaše škola vaření

Na 100 stránkách listopadového čísla vás čeká 57 receptů na skvělá jídla jak na všední den, tak na svátek.

Gurmet - listopad 2013

Tentokrát můžete ochutnat speciality z oblasti Vysočiny. Naučíme vás také klasickou metodu přípravy masa – konfitování (tímto způsobem připravíme kachní stehýnka) – i jídla, která můžete uvařit pouze v jedné nádobě.

Nedělní oběd bude tentokrát obzvlášť slavnostní, svatomartinský. Pokud si budete dopřávat hojnost mladého vína, poradíme vám, jak přeměnit vinné zátky v praktickou podložku pod horké nádobí!

Tématem měsíce je také zvěřina, přinášíme tři krásné klasické recepty z masa zajíce, srnky či kance. Najdete tu také nevšední jídla z dýně, typické speciality ze švýcarského kantonu Graubünden a přehled nejzajímavějších olejů a jejich zdravotních benefitů.

Objednejte si půlroční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 150 Kč! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama