Kuře v jílu

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Kuře v jílu Foto:
Kuře v jílu
Foto: Outdoorová kuchařka

Drůbeží maso si uchová šťávu a nevysuší se díky tomu, že se peče úplně uzavřené, slanina a cibule uvnitř tomu ještě pomůžou a přidají příjemné aroma. Různé varianty tohoto receptu najdete u kočovnických kmenů napříč světem.

V případě, že na jílovitou půdu nenatrefíte, můžete kuře zabalit do alobalu. V takovém případě však bude čas pečení asi poloviční.

Článek

Léto na zahradě s Prima FRESH  Foto:

Nejkrásnější léto na zahradě zažijete s letním číslem časopisu Prima FRESH!

Letní číslo časopisu Prima FRESH je v prodeji již 8. června a těšit se můžete na pořádnou porci prázdninové inspirace!
Suroviny
kuře 1 ks
slanina 200 g
cibule 1 ks
bagely 4 ks
dijónská hořčice 4 lžíce
mladé kopřivy 10 ks
pečicí papír
jíl nebo alobal
kmín, sůl
Postup
1

Kuře doma vykuchejte a očistěte. Na místě oběda udělejte prohlubeň a rozdělejte v ní oheň.

2

Kuře důkladně nasolte zvenku i zevnitř. Potom oloupejte cibuli a vložte ji dovnitř, stejně jako nakrájenou slaninu.

3

Nakonec kuře zvenku pokmínujte. Potom opeřence pečlivě zabalte do pečicího papíru a převažte. Nakonec jej oplácejte stejnoměrnou vrstvou jílu a nechte zaschnout.

4

Když jsou na dně ohniště už jen uhlíky, rozhrabejte je a kuře položte tak, aby mělo žhavé ze všech stran. Pak nad pečínkou udržujte zhruba dvě hodiny mírný oheň.

5

Když vyhasne, nechte kuře půl hodiny dojít, poté vyhrabejte a sloupněte hliněnou krustu. V ešusu spařte lístky kopřiv.

6

Bagely rozkrojte na půl, lehce namažte hořčicí a vyskládejte do nich kousky natrhaného kuřecího masa, na ně rozložte vrstvu spařených lístků kopřiv a podávejte.

Kuře v jílu 2 Foto:

Kuře v jílu; foto: Outdoorová kuchařka

Outdoorová kuchařka

od rodinných výletů po zimní horské expedice

Outdoorová kuchařka Foto:

Petra Pospěchová

Nepostradatelná knížka pro všechny, kdo vyrážejí na výlet či trek a nespokojí se s instantními polévkami nebo konzervami. Přináší chutné, rychlé, lehké a výživné recepty na všechny druhy výšlapů, shrnuje, jak jídlo nejlépe zabalit, naplánovat jídelníček, případně jaké přirozeně léčivé potraviny s sebou vzít pro případ zdravotních potíží.

Petra Pospěchová léta svých zkušeností z hor přetavila v příručku, která mapuje, jak se po všech kulinárních stránkách připravit na víkendový výlet do Jeseníků, zimní přechod ukrajinských hor či himálajské expedice, ale taky na jednodenní výšlap s dětmi. Knížka je užitečná jak pro zkušené vlčáky, kterým rozšíří kulinární obzory a dosavadní jídelníček, tak pro začátečníky, kteří se chystají ven poprvé a potřebují se zorientovat nejen v jedlých surovinách, ale i ve vybavení pro vaření v přírodě. S Outdoorovou kuchařkou hravě zvládnete každou výpravu do hor a přírody vůbec.

Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz

Videa

reklama

reklama