Kuře se slaninou a bílým vínem

Doba přípravy:
Počet porcí: 6–8
Kuře se slaninou a bílým vínem Foto:
Kuře se slaninou a bílým vínem
Foto: All

Křupavé kousky kuřete skvěle ladí s vynikajicí omáčkou, která snoubí uzenou chuť slaniny s bílým vínem. Výslednou chuť doladí voňavé provensálské bylinky.

Suroviny
slanina 3 plátky
celozrnná mouka 1/2 hrnku
sůl, pepř
horní kuřecí stehna s kůží 900 g
olivový olej 1–2 lžíce
šalotka nakrájená na tenké plátky 2 ks
suché bílé víno 1/2 hrnku
kuřecí vývar 1 hrnek
sušená nebo čerstvá petrželka na posypání
Postup
1

Předehřejte troubu na cca 175 °C. Na sporáku rozehřejte hlubokou pánev s odnímatelnou rukojetí.

2

Slaninu nakrájejte na malé kousky a za občasného míchání restujte na pánvi 5–6 minut. Hotovou slaninu vyndejte z pánev, výpek v ní ale nechejte (snižte plamen, ať se vám během přípravy kuřete nepřipálí).

3

Smíchejte mouku se solí, pepřem a provensálskými bylinkami. Každý kousek kuřete v této směsi obalte a postupně přendejte do horké pánve. V té je z každé strany osmažte dozlatova, nesmíte je ale úplně propéct a rozhodně je nedělejte všechna naráz. Vyndejte a dejte stranou.

4

Pánev vytřete papírovou utěrkou, poté ji zakápněte olivovým olejem a přidejte šalotku. Restujte 5–10 minut, dokud nebude měkká, zlatavá a nerozvoní se. Poté pomalu přilijte víno a promíchejte.

5

Přilijte kuřecí vývar a vše nechejte vařit dalších asi tak 5–10 minut, dokud se šťáva lehce nezredukuje.

6

Kuře a slaninu vraťte zpět do pánve k připravené šťávě a pečte cca 30 minut (nezapomeňte sundat rukojeť), průběžně maso polévejte. Vyndejte z trouby ve chvíli, kdy je kůžička křupavá a maso úplně propečené.

Kuře se slaninou a bílým vínem 2 Foto: Kuře se slaninou a bílým vínem; foto: pinchofyum.com

Videa

reklama

reklama