Kuře se salátem à la Waldorf

Doba přípravy:
Počet porcí: 5
Kuře se salátem alla Waldorf Foto:
Kuře se salátem alla Waldorf
Foto: Darina Křivánková

Šťavnaté kuřecí maso a k tomu výtečný salát s jablkem, celerem a ořechy. Tohle jídlo je prostě ideální večeře – nabité vitamíny i bílkovinami. A tak trochu jako bonus uspokojí i chutě na sladké :)

Kulinární pořad Hrdina kuchyně sledujte každou sobotu na Primě!

Suroviny
Kuře:
kuřecí prsa 1 kg
sůl 1 menší lžíce
cukr 1/2 lžičky
bílý pepř 1 lžička
mletá sladká paprika 1 lžička
kurkuma 1 lžička
sušený česnek 2 lžičky
rostlinný olej 3 lžíce
Salát:
menší celer 1 ks
pevná jablka 3 ks
červené hroznové víno 1 hrst
koňak (není nutné) 2 lžíce
vlašské nebo pekanové ořechy 1 hrst
sůl a čerstvě namletý pepř
domácí majonéza 60 g
několik lístků rukoly nebo řeřichy
Postup
1

Pokud máte možnost, bouchněte do masa několikrát tenderizérem, maso hezky zkřehne. Pokud tenderizér nemáte, pusťte se rovnou do marinování. Ze všech ingrediencí kromě oleje a masa připravte kořenicí směs. Poté maso ze všech stran směsí dobře posypte a nechte marinovat alespoň přes noc v lednici.

2

Pánev rozpalte naplno, maso potřete olejem a ze všech stran dobře zatáhněte. Na prsa položte plátek másla a maso dopékejte v troubě při 180 °C asi 10 minut. Před krájením počkejte alespoň 3 minuty, ať z masa nevyteče skvělá šťáva.

3

Celer oloupejte, nakrájejte na tenké nudličky a na chviličku vhoďte do vroucí vody – změkne a bude mít jemnější chuť. Poté celer zchlaďte ve studené vodě a vhoďte do mísy. Jablka zbavte jádřinců, nakrájejte na plátky, mírně zakápněte citronem, aby nezhnědla, a přidejte k celeru. Přihoďte vypeckované hroznové víno, nasekané vlašské ořechy. Salát mírně osolte, opepřete, zakápněte citronem a promíchejte. Crème fraîche promíchejte s majonézou a těsně před podáváním vše vmíchejte do salátu.

4

Salát podávejte s nakrájeným kuřecím prsem a lístky rukoly nebo řeřichy.

Recept

Salát Waldorf s krůtím masem  Foto:

Salát Waldorf s krůtím masem

Překvapivě harmonické spojení chutí jablka, celeru, hroznového vína a majonézy objevil Oscar Tschirky, vrchní číšník hotelu Waldorf v New Yorku, mezi lety 1893 až 1896....

Recept

Kuřecí placičky Waldorf Foto:

Kuřecí placičky Waldorf

Nedovedu už přesně říct, co mě k téhle kombinaci vedlo, prostě jsem se přistihla, jak v míse spojuji dohromady věci, které jsem předtím posbírala po kuchyni a v lednici....

Videa

reklama

reklama