Kuře s paprikou, olivami a šunkou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Kuře s paprikou, olivami a šunkou  Foto:
Kuře s paprikou, olivami a šunkou
Foto: Jídlo + pivo

Tenhle pokrm vám možná bude připomínat moderní recepty, které dnes obvykle vídáme v soudobých časopisech o jídle a vaření, ale ve skutečnosti se jedná o velmi tradiční španělské jídlo, pollo al chilindrón – nesmírně chutné ragú, které si užijete bez ohledu na to, jestli je zrovna v kurzu.

Silně chmelený dark ale může někomu připadat jako nezvyklá volba, nicméně úžasně doplní výraznou chuť šunky, oliv a papriky. Chutě tohoto pokrmu se lépe rozvinou, necháte-li ho trochu vychladnout, chci tím říct, že bude chutnat ještě lépe, když ho nebudete jíst úplně vařící. A naopak, chutě dark alu získají na intenzitě, když ho nebudete podávat příliš vychlazený.

Suroviny
zralá rajčata 4 ks
stehenní kuřecí řízky 8 ks
cibule, nakrájená na tenké klínky 2 ks
česnek nasekaný 6 stroužků
šunka na plátky 100 g
zelená paprika, pokrájená nahrubo 1 ks
červená paprika, pokrájená nahrubo 1 ks
mletá uzená paprika 2 lžičky
zelené olivy 90 g
černé španělské olivy 90 g
hladkolistá petržel 1 malá hrst
čerstvý chléb s křupavou kůrkou k podávání
Postup
1

Malým ostrým nožíkem vykrojte tvrdé lůžko stopky u každého rajčete. Na opačné straně křížem jemně nařízněte slupku. Vložte rajčata do misky a zalijte je vroucí vodou. Nechte je tam asi jednu minutu, pak propláchněte studenou vodou. Oloupejte rajčata a překrojte je napůl. Odstraňte semínka a dužinu pokrájejte.

2

Okořeňte kuřecí maso solí a čerstvě mletým černým pepřem. Na středně velkém plameni rozehřejte olej v pánvi se silným dnem. Opékejte kuře 2–3 minuty z každé strany, dokud maso nezezlátne. Přesuňte ho stranou na talíř.

3

Do pánve dejte cibuli, česnek, šunku a papriky, promíchejte, aby se rozdělily klínky cibule. Ztlumte nepatrně plamen, přiklopte a nechte 10 minut dusit, občas obsah pánve zamíchejte. Přidejte oloupaná rajčata, opět zaklopte a vařte dalších 5 minut.

4

Vraťte kuřecí maso do pánve a promíchejte, aby se ze všech stran obalilo omáčkou. Vmíchejte uzenou papriku. Přiklopte pokličkou a duste dalších 10 minut, než bude kuřecí maso dostatečně hotové.

5

Vmíchejte do směsi olivy a petrželku. Provařte pár minut, aby se olivy prohřály. Podávejte teplé s křupavým chlebem.

Kuře s paprikou, olivami a šunkou  Foto: Kuře s paprikou, olivami a šunkou; foto: Jídlo + pivo

Jídlo + pivo Foto:

Jídlo + Pivo: Výborné jídlo k pivu

Ross Dobson

Více než 80 chutných receptů mezinárodní kuchyně od populárního autora kuchařek Rosse Dobsona. K těmto originálním receptům naplněným chutí a vůní je vhodné pivo. Kniha je napsána nenapodobitelným ironickým a zábavným stylem.

Autor knihu uvádí předmluvou, ve které čtenáře seznámí se zásadami spojení konkrétního jídla s pivem. A dále již následují kapitoly o potravinách, které se k sobě navzájem hodí: drůbeží a králičí maso; hovězí, vepřové a skopové maso; ryby a plody moře; rýže a nudle. U každého receptu je tip na značku piva, které může tyto výborné pokrmy doplnit.

Vydalo nakladatelství Omega.

Videa

reklama

reklama