Kuře s mandlovou nádivkou a bramborovou kaší s pečeným česnekem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Kuře se špenátovo mandlovou nádivkou a bramborovou kaší s pečeným česnekem  Foto:
Kuře se špenátovo mandlovou nádivkou a bramborovou kaší s pečeným česnekem
Foto: archiv Prima

Geniální recept na oblíbené kuře na neděli :) Zkuste ho tentokrát doplnit nádivkou se špenátem a mandlemi, která bude fungovat jako jedna z příloh. Tou druhou je neodolatelná bramborová kaše oživená chutí pečeného česneku.

Sledujte kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 18.10 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Suroviny
Kuře s nádivkou:
celé kuře (1,5–2 kg) 1 ks
sůl
čerstvě namletý pepř
rohlíky nebo housky, nakrájené na kostičky 2 ks
máslo 1 lžíce + 2 plátky pod kůži
vejce, bílky a žloutky zvlášť 1 velké nebo 2 malé
mléko asi 200 ml
mandle, oloupané a nasekané 30 g
anglická slanina, nakrájená na kostičky 30 g
čerstvý špenát, opraný a pokrájený 1 hrst
hladkolistá petržel, nasekaná 1 menší hrst
česnek, prolisovaný 1 stroužek
špetka muškátového oříšku
Bramborová kaše:
brambory, oloupané 1 kg
mléko 200 ml
máslo 1 velká lžíce
hladkolistá petžel, nasekaná 1 menší hrst
česnek, upečený v pekáčku společně s kuřetem 1–2 palice
sůl
Postup
1

Kuře vyjměte z lednice asi hodinu před tím, než ho začnete péct. Opláchněte ho, osušte papírovou utěrkou a zevnitř i zvenčí osolte a opepřete. Troubu rozpalte na 180 °C.

2

Připravte nádivku: Nakrájejte pečivo na kostičky a opečte ho v pánvi na lžíci rozpuštěného másla dozlatova. Kostičky nasypte do mísy, přisypte mandle. Promíchejte žloutky s mlékem a nalijte ho k opečeným kostičkám pečiva. Přidejte nakrájenou slaninu, špenát, petrželku, česnek, sůl, pepř a muškátový oříšek a promíchejte. Do této směsi po částech vmíchejte tuhý sníh.

3

Kuře naplňte nádivkou. Uvolněte kůži na prsou a vsuňte pod ní kousky másla (díky umístění pod kůží se máslo dostane do masa na prsou, které má tendenci být suché, a nesteče po kůži do pekáče). Pak otvor zajistěte jehlou na závitky (nebo pevnými párátky či zašijte režnou nití). Stehýnka svažte provázkem k sobě.

4

Kuře položte do pekáčku prsy nahoru, jen mírně podlijte vodou a dejte do trouby. Příliš ho nerušte neustálým otevíráním trouby a přeléváním šťávou, abyste nesnižovali teplotu v troubě. Kuře s nádivkou se peče o něco déle než bez nádivky. Počítejte přibližně s 90 minutami.

5

Tip: Je-li kůžička málo opečená a maso již měkké, potřete ho ke konci pečení máslem a dopečte na barvu.

6

Bramborová kaše: Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka; trvá to asi 30 minut. Slijte vodu, oloupejte je a přepulte, máte-li malé, nechte je celé.

7

Vymačkejte k nim upečený česnek ze slupek, rozšťouchejte je a po částech přilévejte a zapracujte metlou nebo šlehačem mléko (řiďte se savostí brambor a vlastními preferencemi), sůl a máslo. Vyšlehejte a nakonec vmíchejte petrželku, chcete-li.

8

Pečený česnek: Zahřejte troubu na 180 °C. Odřízněte vršky z celých palic česneku tak, aby byly vidět všechny stroužky. Česnek zakapejte olivovým olejem (na 1 palici stačí 1 lžička), postavte do pekáče s kuřetem a pečte asi 45 minut zcela doměkka. Takto upečený česnek je krásně krémový a nasládlý.

Kuře se špenátovo mandlovou nádivkou a bramborovou kaší s pečeným česnekem  Foto:

Kuře se špenátovo mandlovou nádivkou a bramborovou kaší s pečeným česnekem  Foto:

Kuře s mandlovou nádivkou a bramborovou kaší s pečeným česnekem                    Foto: archiv Prima

Videa

reklama

reklama