Kuře s karamelizovanou cibulí a kardamomovou rýží

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Kuře s karamelizovanou cibulí a kardamomovou rýží Foto:
Kuře s karamelizovanou cibulí a kardamomovou rýží
Foto: Jeruzalém

Vaření masa s rýží a vodou v jednom hrnci je dobrý způsob, jak dodat rýži příjemnou masitou chuť a zároveň vařit jednoduše – není potřeba přidávat vývar a použije se pouze jeden hrnec.

„Přestože se rýže v oblasti Jeruzaléma nikdy nepěstovala, stala se hlavní obilovinou Palestinců a základní surovinou pro všechny slavnostní pokrmy (chudší lidé se často museli spokojit s levnějším bulgurem). Bucharští Židé (z Uzbekistánu) mají složitější verzi nazývanou plov (pilaf, plov), která je hlavním pokrmem při všech jejich oslavách. Vrstvy masa a rýže upravují pečlivěji, takže po převrácení kastrolu pokrm drží tvar, a dokonale opečené kuře korunuje působivé dílo,“ upřesňuje informace Yotam Ottolenghi.

Článek

Nejlepší recepty na kuřecí stehna Foto:

22x lákavé recepty na kuřecí stehna v hlavní roli

Kuřecí stehna jsou velmi vděčný kus masa. Jsou sice o něco tučnější než prsa, ale díky tomu si za všech okolností zachovávají šťavnatost. Stehna můžete péct, dusit, smažit...
Suroviny
cukr 40 g
plody dřišťálu (nebo rozinky) 25 g
olivový olej 4 lžíce
středně velké cibule, nakrájené na tenké plátky 2 ks
kuřecí stehna s kůží nebo 1 celé kuře, rozčtvrcené 1 kg
kardamom 10 tobolek
celý hřebíček 1/3 lžičky
celá skořice, rozlomená na poloviny 2 dlouhé svitky
rýže basmati 300 g
vroucí voda 550 ml
nakrájená hladkolistá petržel 5 g
nakrájený kopr 5 g
nakrájený čerstvý koriandr 5 g
řecký jogurt, smíchaný se 2 lžícemi olivového oleje
sůl a čerstvě namletý černý pepř
Postup
1

Do malého rendlíku dejte cukr a 40 ml vody a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Odstavte, přidejte dřišťály a nechte odpočinout. Pokud použijete rozinky, nemusíte je tímto způsobem namáčet.

2

Mezitím rozehřejte ve velké hluboké pánvi, ke které máte poklici, polovinu olivového oleje, přidejte cibuli a opékejte ji na středně silném ohni za občasného zamíchání 10 až 15 minut, dokud cibule nezíská tmavě zlatohnědou barvu. Přeneste ji do misky a pánev vytřete.

3

Kuřecí maso dejte do mísy, přidejte 1½ lžičky soli a trochu pepře a promíchejte. Potom přidejte zbývající olivový olej, kardamom, hřebíček a skořici a rukama vše dobře promíchejte. Pánev znovu rozehřejte a dejte do ní maso a koření. Maso opékejte 5 minut na každé straně, aby se zatáhlo, a pak je vyndejte z pánve (to je důležité, protože se kuře přitom částečně propeče). Koření může v pánvi zůstat, pokud se však přichytí na maso, nevadí. Vylijte také většinu zbývajícího oleje, měla by zůstat jen asi milimetrová vrstva na dně. Přidejte rýži, karamelizovanou cibuli, 1 lžičku soli a spoustu černého pepře. Plody dřišťálu sceďte a přidejte do pánve. Dobře promíchejte, do pánve vraťte kuřecí maso a zatlačte je do rýže.

4

Rýži a maso přelijte vroucí vodou, pánev přiklopte a pokrm vařte na velmi slabém stupni 30 minut. Odstavte, sejměte poklici, pánev rychle přikryjte utěrkou a znovu přiklopte. Nechte pokrm odpočívat 10 minut. Nakonec přidejte bylinky a vidličkou je vmíchejte do pokrmu. Zároveň načechrejte rýži. Ochutnejte a případně přidejte sůl a pepř. Pokrm podávejte horký nebo teplý. Můžete ho doplnit jogurtem.

Jeruzalém

Jeruzalém Foto:

Yotam Ottolenghi & Sami Tamimi

Autoři této knihy vyrůstali v 70. až 80. letech minulého století v Jeruzalémě, aniž by se znali. Yotam žil v židovské čtvrti na západě tohoto starobylého města, Sami v jeho arabské čtvrti na východě. Setkali se v Londýně roku 1999 a stali se z nich obchodní partneři ve firmě Ottolenghi, která mimo jiné provozuje restaurace a lahůdkářství. Jejich zážitky z dětství jim po čase posloužily jako inspirace při psaní této knihy. Tradiční recepty upravili tak, aby vyhovovaly životnímu stylu a chutím současných kuchařů a strávníků. Kniha je napsána jako pocta městu, kde se setkává mnoho kultur a také mnoho kuchyní z různých částí světa.

Obsahuje 120 receptů na přípravu zajímavých pokrmů ze zeleniny, luštěnin i masa, ale i dezertů, vybraných autory na základě jejich preferencí chutí a zvyků při vaření a také vzpomínek na to, jak se vařilo v jejich širších rodinách. Nesnažili se podrobně dokumentovat židovskou ani arabskou kuchyni v uvedeném městě, šlo jim spíše o zachycení vlastních zkušeností a jejich využití v současném stylu vaření.

Vydalo nakladateství Slovart.

Videa

reklama

reklama